Kabelka

2013-09-25

Toto je postup, ako som robila túto listovú kabelku, takzvané "psaníčko" zo zvyškov látok a kartónu.



Základom je obdĺžnik; rozmery závisia len od vás a množstva materiálu, ktorý máme k dispozícii. Moja kabelka má približne 60 x 30 cm. Vhodný materiál je pevná látka, ktorá sa nestrapká. Na moju kabelku som použila poťah na gauč. Okrem toho budeme potrebovať rovnaký rozmer z podšívky. Podšívka môže byť z ľubovoľnej látky, zvonku kabelky ju nebude vidieť.

Ako výstuž som použila kartón. Je dosť pevný, aby kabelka držala tvar a zároveň ohybný, aby sa mohol "nafúknuť", keď bude kabelka plná.



Na pripravenom obdĺžniku som jeden koniec zostrihla do špica - toto bude časť, ktorou sa bude kabelka zatvárať. Rovnako som podľa vrchnej látky zastrihla aj podšívku. Potom som toto "véčko" z oboch látok zošila. Prevrátila som prácu na lícovú stranu a medzi obe látky vložila kartón pristrihnutý do tvaru trojuholníka. Potom som trojuholníkovú časť prešila po obvode aj s kartónom vnútri. Bola som zvedavá, ako bude šijací stroj zvládať kartón. Vôbec som nečakala, že to pôjde úplne ľahko. :D



Na spodnú stranu cípu prišijeme patentku alebo kúsok suchého zipsu. Patentku som prišila len o podšívku a kartón, aby nebolo zvrchu vidieť stehy. Druhá časť zapínania neskôr príde na prednú stenu kabelky.



Nachystáme si dva obdĺžniky z kartónu v tvare kabelky. Potom zošijeme po stranách zvlášť vrchnú látku a zvlášť podšívku. Dávame pozor, ktorá strana bude na rube. Švy musia smerovať tam, kde ich nebude vidieť, teda smerom k sebe medzi podšívku a vrchnú látku. Lícová strana podšívky tvorí vnútrajšok kabelky a tam švy viditeľné mať nechceme. Vzniknú nám dve vrecúška, jedno z podšívky a jedno z vrchnej látky.



Medzi obe vrstvy vložíme kartónové obdĺžniky. Najprv napasujeme kartón do zadnej steny kabelky. Potom môžeme podšívku vložiť do vonkajšieho obalu. Nakoniec vsunieme aj prednú stenu na miesto a predný horný okraj vrchnej látky zahneme dovnútra a pristehujeme.



A tým máme vlastne hotovo. Dávame pozor, aby nikde nič netrčalo a aby kartón vnútri pekne sedel. Prišijeme zapínanie na príslušné miesto prednej časti.



Podľa chuti môžeme kabelku ozdobiť pyramídkami, korálkami, prirobiť pútko, čo komu napadne.





Komentáre k článku

Pridať komentár:
Meno*: Pohlavie: on ona ono oni
URL/web: zapamätať? (použije cookies)
blah:   Antispam*: ( 10 plus 6 je ? )
Text*: * treba vyplniť aspoň polia označené hviezdičkou