Šijeme doma na kolene: Potreby na šitie

2013-10-13

Potreby na šitie nie sú práve najlacnejšia záležitosť. Keď som si prvýkrát kupovala v obchode látku, bola som prekvapená, aké je to všetko drahé. Veď za tie peniaze si kúpim hotové oblečenie! A preto som začala rozmýšľať, či by sa materiál na šitie nedal zohnať inde.

Alternatívy samozrejme sú, hlavne ak sa človek uspokojí s látkou, ktorá už mohla byť používaná. Recyklovanie je úžasný spôsob, ako vyrobiť zo starého nové a nemať pri tom skoro žiadne náklady. Stačí sa trochu poobzerať, povedať o svojom zámere známym alebo zájsť do najbližšieho sekáča. Často dostávam od rodiny kopec vyradeného oblečenia, dokonca nikdy nenoseného a veľa vecí dokážem ešte zužitkovať. Na šitie predsa možno použiť ľubovoľnú látku, ak nám vyhovuje vzor a materiál nie je poškodený. Určite vám napadne niečo, čo sa z nej bude dať vytvoriť. Hoci aj len nejaký doplnok alebo drobný detail.

Šijací stroj je, prirodzene, pri šití veľkým pomocníkom. Možno máte šťastie a nejaký sa v rodine nájde. Veľa ľudí si v minulosti šilo doma a možno sa im stále niekde povaľuje stroj na šitie, na ktorý sa teraz už len práši. Na jednoduché domáce šitie to postačí, bolo by zbytočné kupovať nový. Ak máme v pláne robiť len drobné úpravy odevov, tieto sa dajú zvládnuť veľmi dobre aj v ruke. Naučiť sa šiť ručne je veľmi užitočná zručnosť, ktorá sa neraz zíde.

Jednoduchým spôsobom, ako trochu ušetriť na výdavkoch, je aj opätovné použitie zipsov, gombíkov a iných doplnkov. Predtým, než vyhodím staré oblečenie, odpáram z neho všetky zipsy, háčiky, patentky a iné drobnosti, ktoré by sa dali ešte použiť.

Pokiaľ ide o nite, tak pravdaže množstvo udáva cenu. Ak šijem pravidelne a môžem si byť istá, že bielu a čiernu niť budem používať často, môžem si rovno kúpiť cievku s 5000 yardami návinu za nejaké 2 eurá, než kupovať malé cievky po 100 metroch vždy za 35 centov. Tieto obrovské cievky mám už veľmi dlho a zdá sa mi, že sa vôbec nemíňajú. :D

Toto sú podľa mňa základné veci, ktoré budeme pri šití potrebovať. Ďalšie pomôcky ako krajčírsky meter, nožnice a špendlíky by nemali byť žiaden problém a môžeme šiť! Na výrobu strihov môžeme použiť napríklad noviny alebo baliaci papier. Strih prekreslíme na látku ceruzkou alebo kriedou, oboje sa vyperie.

Často odporúčajú zilión ďalších položiek, ktoré vraj potrebujete a mali by ste si ich kúpiť (rôzne pravítka, podložky, koliesko na pretláčanie strihovej predlohy...). Niekto to možno považuje za užitočné, podľa mňa sa to v pohode dá aj bez nich. Toto bola podľa mňa celá základná výbava, ostatné sa dá nahradiť alebo okašľať. :D

V sume, ja si zháňam potreby kde sa dá. Ako to riešite vy?



Komentáre k článku

Pridať komentár:
Meno*: Pohlavie: on ona ono oni
URL/web: zapamätať? (použije cookies)
blah:   Antispam*: ( 11 plus 6 je ? )
Text*: * treba vyplniť aspoň polia označené hviezdičkou