Rumunsko na bicykli | deň VI

2017-11-19

Aluniș - Întorsura Buzăului (odhadom 68 km)

Deň začíname trepaním sa do kopca, asfalt samozrejme za chvíľu končí a mení sa na obsranú necestu. Myslíme si, že už sme takmer hore, lebo domov začína byť viac nakope a zrovna keď nahlas rozmýšľame, "koľko asi sa ešte potrtkáme do kopca", zastaví pri nás auto a pasažieri sa nás pýtajú na cestu. Nás. Tak sa spolu ideme opýtať nejakého miestneho dedka. Ja mám síce z toho trt, lebo po rumunsky rozumiem len "manastirea rupestra", ale pochopím smer, ktorým dedko ukazuje. Našťastie je to hneď za rohom. Nachádzame tam cintorín s kostolíkom, ktorý je čiastočne vysekaný do skaly. Narozdiel od Agatonulov, ktoré sú uprostred lesa ako keby ich priniesli mimozemšťania, tuto je aspoň bralo, do ktorého kostol a niekoľko kamenných komôrok vydlabali. Je to pekné. V kostole sú ozdobné zlaté relikvie a všakovaké iné artefakty a normálne je stále otvorený, tak že hocikto môže slobodne vojsť a vyjsť. Rumunskí cigáni sú asi pobožnejší a turistov sa tam veľa nedostane, keď im ešte nikto nič neukradol.







Podľa internetu by tam niekde mali byť ďalšie skalné obydlia, ale očividne k nim nevedú žiadne smerové tabule a nič nenájdeme, tak ideme dole, bo už sme hladní. V prvom magazín mixte po ceste kupujem nejaké keksy, lebo nič iné nemajú. Majiteľ sedí vonku pri otrieskanom drevenom stole a lúšti krížovku. V kráme má vrecia zemiakov, vrecia nejakých pilín a na poličkách ďalšie random veci, z toho skoro nič jedlé. Keď nám už po niekoľkáty raz zmizne asfalt pod kolesami a na 200 metroch pokračuje len šuter, už sa tomu ani nečudujeme. Neskôr sa pripájame na hlavnú do Brašova, poctivo si odkrútime ešte pár kopcov a potom už sa vezieme relatívne po rovine popri rieke Buzau.







Cestou sme narazili na nejaké vodné dielo a dostali chuť sa okúpať. V priehrade sa to nedalo, ale kúsok ďalej bolo možné zliezť k rieke. Bohužiaľ som spravila nie veľmi potešujúci objav: asi som si zabudla zabaliť aj náhradné legíny, lebo mám podľa všetkého so sebou iba jedny. Už teraz fungujem na jedinom tričku s krátkym rukávom, ktoré obdeň periem a striedam s tričkom s dlhým rukávom. Na tomto výlete som trochu zenadbala garderóbu.





V ten večer kempíme na celkom slušnej pokosenej lúke. Okolo nás behá nejaký hafan, ale nakoniec ide preč. A v noci nás samozrejme zobudí balkánska diskotéka.

Komentáre k článku

Pridať komentár:
Meno*: Pohlavie: on ona ono oni
URL/web: zapamätať? (použije cookies)
blah:   Antispam*: ( 11 plus 6 je ? )
Text*: * treba vyplniť aspoň polia označené hviezdičkou