Na konci sveta

2018-03-14

Už ste sa pýtali, aké to asi je na konci sveta? Svinsky drahé. Ushuaia v Argentíne je, podľa niektorých názorov, najjužnejšie mesto na planéte. Všade je odtiaľ daľeko, všetko tam treba voziť loďou a nikto okrem turistov a polárnych bádateľov tam nechodí. Ďalej už sa dá len do Antarktídy.











Keď chce návštevník vyskúšať najlákavejšie atrakcie, bude krvácať peniaze. Miestna cenová mafia má cestovný ruch pod palcom a turistické služby sú predražené. Špeciálne minivany a taxíky sú jediná alternatíva, ako sa dostať k turisticky zaujímavým cieľom v okolí, verejná doprava na týchto trasách neoperuje. Jeden taký výlet 15 kilometrov z mesta bude stáť 15-20 eur, do národného parku zaplatíte navyše vysoké vstupné. Takže žiadny lacný špás a to platí pre celú Patagóniu. Odžubať to môžete bicyklom alebo chodením pešo, ale nachodíte sa. Tak sme napríklad skončili pri pešom presune asi 20km k Laguna Esmeralda. Zabralo nám to skoro 2 dni, ale okolitá krajina bola fantastická.





Ak nechcete vybieliť peňaženku hneď na začiatku, môžete si zaplatiť špatný hostel za 40 eur, kde na noc vypnú kúrenie a hacknutá wifi väčšinu času nepôjde. Keď sme noc nato kempovali pri svätej Difunte a vonku lialo, mohli sme povedať, že aspoň je tu teplo, to nie je len tak hocikde.

Ushuaia samotná nás neohúrila, skôr naopak. Boli sme znechutení z celého turistického nastavenia všetkého a všetkých. Zostávať tam je drahé a doprava odtiaľ preč je tiež drahá. Okrem platených atrakcií tam takmer nič nie je, mesto máte prejdené za pol dňa. Čo už by také bolo na konci sveta.





Keď sa ale vyberiete z mesta na hociktorú stranu, nájdete nádhernú prírodu. Národný park stojí okrem dopravy ďalších 14€, ale za prírodou sa dá ísť aj inde. My sme boli pri ľadovci Martial a pri Laguna Esmeralda a obe túry boli výborné.


Glaciar Martial




Výhľad na Canal Beagle


Túra k Laguna Esmeralda









Veľmi rýchlo sme zistili, že ošarpaný Carrefour s poloprázdnymi policami je naša najlepšia možnosť. Prvýkrát v živote som zažila rad na pokladni tiahnuci sa cez celý supermarket až po stenu na opačnom konci. Nákup tak môže byť úloha aj na hodinu. Rad je spoločný pre všetky kasy a keď ste na rade, zasvieti na monitore číslo poklande, ktorá sa práve uvoľnila. Je to spravodlivejšie ako vybrať si zlú kasu a o chvíľu zistiť, že vedľajšia ide dvakrát rýchlejšie. Takto čakajú všetci... Asi preto si v jednom miestnom reťazci vymysleli vychytávku: také pípátko s hodinami, ktoré oskenujete a automaticky vám bude rezervovaná polhodina na nákup. Po uplynutí vašej polhodiny máte "termín" na pokladni a v stanovený čas môžete ísť zaplatiť. To by vysvetľovalo všetkých tých ľudí postávajúcich naokolo s nákupnými vozíkmi a hrajúcich sa na mobile. Kto nemal pípátko, musel sa zaradiť do radu dlhého opäť ako šóra na maso, obsluhovaného jedinou pokladňou. Kým človek toto všetko pochopí, pripadá si ako debil.



Maybe you are wondering, how is the end of the world? It is expensive. Ushuaia in Argentina is arguably the southern most city on the globe. It is far away from any place and no one comes except tourists. Farther, there is only Antarctica.

To try the atractions you will bleed money. The tourist services are overpriced and there is no alternative. The cost for one trip about 15 km out of the city is around 400-500 ARS. You can try cycling or walking, but you need to walk a lot. So we ended up walking 20 km to Laguna Esmeralda. It took us 2 days, but the scenery was worth the trouble.

Being on a budget, you can pay 1000ARS for a bad hostel, where they turn off the heating in the night and the hacked wifi doesn't work most of the time. When we were camping next to Difunta Correa sanctuary in the rain the night after, at least we could say it was warm.

The city of Ushuaia wasn't very interesting for us. We were annoyed by the touristical set up of everything in there. Except expensive tours, there is not much to do. It's expensive to stay and it's expensive to travel elswhere! It is the end of the world after all.

On the other hand, wherewere you go, the nature is amazing. The national park costs 350ARS, but there are other good places. We did the hike to Glaciar Martial and Laguna Esmeralda and both were perfect.

Komentáre k článku

Pridať komentár:
Meno*: Pohlavie: on ona ono oni
URL/web: zapamätať? (použije cookies)
blah:   Antispam*: ( 8 plus 2 je ? )
Text*: * treba vyplniť aspoň polia označené hviezdičkou