Prečítané: Arabella of Mars

2019-06-04

Ako zvyčajne, toto je viac môj názor na prečítané dielo, ako recenzia a spoilerujem jedna radosť.

Kniha, ktorá ma nalákala prísľubom steampunkového dobrodružstva a nakoniec sa z toho vykľulo príliš veľa punku a málo steamu. Nebolo to nejaké zvlášť zvhrnuto zlé, skôr nudné a naivné a aj keď mi normálne nevadí YA žáner, pripadala som si nato trochu stará.

Tak v prvom rade steampunkovosť Arabelinho sveta sa prejavovala akurát tak, že ľudia lietali do vesmíru na vzducholodiach (ako fakt), ženy museli nosiť spodničky a nemohli nastúpiť do armády a občas sa niekde objavil nejaký random robot. A to mi bolo naozaj málo. Hlavne išlo o to, že Arabelu vychovávajú v sukniach a nemôže si ani prdnúť, nieto ešte učiť sa opravovať mašiny. A síce kvôli svojej dobrodružnej náture zdrhne a prezlečená za chalana sa nechá najať do posádky vesmírnej lode, nakoniec aj tak skončí naspäť v korzete a pod čepcom, takže kde je rozdiel oproti tomu, kde sme začali?

Naozaj som nechápala, prečo keď odhalili, že je ženská, akoby sa vygumovalo všetko, čo sa doposiaľ udialo a zrazu s ňou začali zaobchádzať, ako keby bola úplne nesvojprávna. Som si myslela, že svojím skutkom má dokázať, že aj baby môžu byť drsné a schopné, ale nato sa úplne pozabudlo a milá Bela sa vrátila do roly puťky. Takto si to volebné právo nevydobijeme, moja! Vysvetľujem si to tak, že jej chlapecký zjav a správanie sa dostal do cesty ľúbostnej zápletke, takže z nej autor zase potreboval spraviť slečinku. Dopadlo to tak, že z minúty na minútu sa správa inak, klania sa, robí pukrle a je subka.

A vôbec ľúbostná zápletka - dá sa to tak vôbec nazvať, keď celú knihu nič a na konci sa z ničoho nič idú žiadať o ruky? Že sa asi vyvíja nejaký ľúbostný vzťah vieme len z toho, že o kapitánovi Arabela básni vo svojej hlave, inak by som si to ani nevšimla.

Arabelin pobyt na lodi...eh, ako to okomentovať? Máme čisto chlapskú posádku a námorníci sú proste super kámoši a striktne asexuálni. Dokonca keď sa na palube objavia holé kozy, tak ich reakcia je, že no toto, babenka, tak ju radšej oblečme do sukne a my poďme hrať karty. To vieš. Taaak naivné.

Čo ma ale naozaj naštvalo, bolo, ako to dopadlo s jej podlým bratrancom. Nato, že Arabela vlastne celkom aktívne zavinila smrť človeka, to bolo dosť ledabolo zaobalené. Akože bol hajzlík, tak si to zaslúžil a to stačí ako vysvetlenie? A všetci sú s tým v pohode, vrátane Arabely? Naozaj slabé.

Ťažko sa mi nato pozerá z pohľadu decka alebo tínedžera, čo je vek v ktorom čitateľ môže oceniť neštandardné dobrodružstvo a nemusia ho trápiť hentaké prkotiny. Ale poznám knihy pre mladšie publikum, kde sa nemôžem sťažovať na chýbajúcu komplexitu. Toto bolo prvoplánové, vadili mi iluzórne charaktery a zjednodušené fungovanie sveta. Aby som sa však netvárila, že všetko bolo zlé, dej mal príjemný spád a ľahko sa to čítalo, len sa to podľa mňa neoplatilo.

Komentáre k článku

Pridať komentár:
Meno*: Pohlavie: on ona ono oni
URL/web: zapamätať? (použije cookies)
blah:   Antispam*: ( 18 plus 1 je ? )
Text*: * treba vyplniť aspoň polia označené hviezdičkou