Šijeme doma na kolene: Strihy

2013-10-11

Dobre padnúci strih, to je sen každého, kto šije. Alebo nočná mora. Koľkokrát už sa mi stalo, že som sa podujala ušiť si šaty podľa nejakého veľmi pekného strihu z internetu alebo časopisu a nakoniec zistila, že mi vôbec nesedí. :/ Kedysi som si naivne myslela, že strih vlastne nie je až tak dôležitý, ale práve presný strih a precízne šitie sú to úplne najpodstatnejšie! Bohužiaľ často je realita taká, že nestačí len obkresliť jednotlivé tvary zo strihovej prílohy a všetko to zošiť dokopy. Ale s trochou trpezlivosti si nakoniec vytvoríte osvedčený strih, pri ktorom sa nemusíte obávať, čo z toho na konci vylezie.

Taký ideálny štartovací balíček je mať doma jeden základný sukňový, blúzkový a nohavicový strih, od ktorých si potom odvodíme zvyšok a s ktorými môžeme neskôr ďalej experimentovať.

Prvý spôsob, ako prísť ku strihu, sú už spomínané prílohy z časopisov. Stačí si ich obkresliť na priesvitný papier a potom už len preniesť na látku. Bývajú vyvedené v niekoľkých konfekčných veľkostiach. Tabuľkové rozmery však niektorým typom postáv nemusia sadnúť a je potrebná ďalšia úprava.

Pri úprave strihov si môžeme pomôcť niekoľkými spôsobmi. Prispôsobiť strih na svoju postavu vyžaduje istú zručnosť, ale časom si každý vypestuje svoj osvedčený strih. Na začiatok je potreba veľmi pozorne odmerať svoje miery a rozšíriť, prípadne zúžiť strih na zodpovedajúcich miestach. Treba postupovať premyslene, aby strih po úprave nebol na inom mieste tesný alebo naopak nevytváral záhyby. V každom prípade je potrebné pri novom strihu všetko tristojedenkrát premerať, vyskúšať a popraviť.

Ďalšou možnosťou je vlastnoručne si strih nakresliť. Návod nájdeme takmer v každej knihe o šití, môžeme si ju napríklad požičať v knižnici. A samozrejme máme internet. Ľahko si prečítame, ako presne si vziať miery a ako ich správne zakresliť do siete. Opäť je nutné najprv strih vyskúšať a prípadne vykonať potrebné zmeny.

Úprava strihov je zložitý proces s množstvom skúšania. Preto sa rada uchyľujem ku "kopírovaniu" strihov. Strih sa dá veľmi jednoducho vyrobiť podľa oblečenia, ktoré už máme doma a dobre sedí našej postave. Pri jednoduchých strihoch to ide ľahko a rýchlo, obkreslením priamo na papier. Pri zložitejších strihoch, ako sú napríklad saká alebo nohavice, si radšej odmeriame dĺžky medzi jednotlivými okrajmi a rohmi, ktoré rysovaním prenesieme na papier. Čím viac meraní, tým presnejší strih získame. V skutočnosti je to jednoduchšie, ako to znie. Môžeme tiež položiť odev na papier a jednotlivé časti strihu "obkresliť" špendlíkom. Picháme špendlíkom pozdĺž švov okolo celého dielu, tak aby sa obrys pretlačil na papier pod ním. Nezabudnite na záševky, polohu vreciek a podobne. Dierky potom pospájame ceruzkou a presná kópia je na svete. Takto vyrobený strih ma ešte nikdy nesklamal.

Pri tejto technike si dávame pozor na strečové materiály a príliš tesné oblečenie. Za predlohu by sme si mali zvoliť dobre padnúci model, ani veľmi obtiahnutý, ani voľný, nie z elastickej alebo hrubej látky.

Strih budeme prišpendlovať, prípadne len prikladať na látku a pravdepodobne ho budeme používať opakovane. Na tento účel sa hodí takmer každý papier, trebárs staré noviny. Biely priesvitný baliaci papier oceníte, keď si chcete obkresliť strih z časopisu. Používam "traktorový papier" - ak si pamätáte taký ten tenký papier s dierkami na okraji, na ktorý sme čmárali v škôlke. :D Alternatívou je opäť vypichovanie: pod predlohu položíme papier a pozdĺž čiary vypichujeme v pravidelných rozostupoch dierky špendlíkom. Dierky na papieri pospájame a dostaneme obrys svojho strihu.

Ako inak, strihy nájdeme aj na internete, výnimočne aj zadarmo. Burda a Simplicity majú v ponuke väčšinu svojich strihov aj na stiahnutie, ak chcete strih z obchodu. Niektoré stránky, ktoré sa chvália "free download" strihmi sú celkom užitočné, no prevažná časť je bohužiaľ odpad. Jedine, že by ste považovali za super "strih" na sukňu ušitú z obdĺžnika. Vlastne to nie je žiadne prekvapenie. Ľudia, ktorí vlastnia dobré strihy, sa o ne nedelia radi a už vôbec nie zadarmo. Odporučiť môžem túto stránku. Majú prekvapivo široký výber rôznych strihov vo viacerých veľkostiach.

Ak som na niečo zabudla, nebojte sa písať pripomienky. :)

Komentáre k článku

Eva
03.Nov 2015
Ja som si strih zaobstarala základný strih cez sashe: http://www.sashe.sk/fashiontools/detail/zakladny-strih-na-damske-sako S týmto sa môžem strihovo vyblázniť :-D :-P
Akrim
27.Sep 2016
Vďaka za dobrý tip!
Pridať komentár:
Meno*: Pohlavie: on ona ono oni
URL/web: zapamätať? (použije cookies)
blah:   Antispam*: ( 12 plus 6 je ? )
Text*: * treba vyplniť aspoň polia označené hviezdičkou