Kačky

2014-01-13

Bol krištáľovo jasný mrazivý deň. Jeden z tých, keď mráz vyštípe tváre dočervena a zaslzené oči vidia ostro každú hranu. Občas sa ozvalo svieže zasvišťanie korčulí, ktoré sa zahryzli do ľadu a zanechali za sebou mokrú ryhu. Ľadová plocha jazera sa blýskala ako popraskané zrkadlo.

Dve dievčatká - sestričky opatrne vkročili na ľad. Staršia mohla mať 8 a mladšia asi 5 rokov. Držali sa za ruky a pomaly šúchali topánkami po klzkej ploche. Boli samé, bez mamy. Často sa takto túlali po vonku - po lese, po dedine alebo zašli k jazerám. Nemali korčule, ale zatúžili poprechádzať sa po zamrznutej ploche, dívať sa cez tenký ľadový plát ako cez sklo na vodu uväznenú pod ním.

Blízko jedného brehu bola zamrznutá vrstva nesúvislá. V ľade zívala veľká okrúhla diera, tam kde rúrka privádzala ďalšiu vodu do jazera. Voda neustále prúdila, miešala sa a nezamŕzala. V tom bazéniku sa kúpali kačky. Dievčatká zvedavo pristúpili po ľade tak blízko, až dovideli na okraj trhliny. Bol zubatý, nepravidelný a tenký. Ľadu postupne ubúdalo, až tvoril len tenučkú škrupinku namočenú vo vode.

Sestry podišli ešte bližšie. Od okraja diery ich delilo už len možno jeden a pol metra. Ľad pod ich nohami bol krásne čistý a priehľadný, nezbrázdený koľajničkami od korčulí. Ako blízko k diere môžu ešte ísť, aby ľad nepukol? Popošli ešte kúsok. Ľad bol stále dosť pevný a držal. Ešte malý kúsok. Jeden drobný krôčik po druhom. Držali sa za ruky. Bola to hra. A v diere plávali kačičky. Ďalší, miniatúrny krôčik...

"Choďte preč od tej diery!" zakričal neznámy ujo rozčúlene a pokazil ich hru. Čaro ako by sa pominulo. Dievčatká sa zľakli kriku a odstúpili od diery. Pred nahnevaným ujom utiekli.

To sa stalo pred mnohými rokmi. Na ten zážitok zabudla. Ale nie úplne, neskôr sa spomienka vrátila. Keď bola staršia a múdrejšia. Vedela, že by vtedy išli tak ďaleko, až kým by ľad nepovolil. Čo keby si ich náhodný človek nevšimol a neposlal ich preč? Pokračovali by v hre, pokiaľ by ich niečo nevyrušilo, pokiaľ by sa ľad neprelomil. Lenže vtedy už by bolo neskoro. Prepadli by sa do ľadovej vody. Diera by ich zhltla a kačky by mali viac priestoru na plávanie.

Predstavila si paralelný vesmír, v ktorom sa ľad preboril a dievčatká sa utopili. Tie isté osoby, ktoré teraz viedli svoje životy a mali plné hlavy plánov. Ich úbohú mamu, ktorej by to spôsobilo nesmierne trápenie. Keby sa pán náhodou nepozeral, keby spravili ďalší ľahkovážny krok...

Dievčence nič nechápali. Vyrušené od hry a nahnevané na kričiaceho uja odbehli domov a vyrástli.

Komentáre k článku

Pridať komentár:
Meno*: Pohlavie: on ona ono oni
URL/web: zapamätať? (použije cookies)
blah:   Antispam*: ( 15 plus 2 je ? )
Text*: * treba vyplniť aspoň polia označené hviezdičkou