Up-datujeme sukňu

2014-02-06

Toto je taký mini šijací projekt, ako som upravovala starú dievčenskú sukňu s trakmi na sukňu, ktorú môžem nosiť.



Cieľ: Skrátiť a do pása vsadiť gumu. Nič komplikované, ale nech som špekulovala koľko som chcela, nevychádzalo mi to. Potrebovala by som horný okraj založiť a do vzniknutého "tunela" navliecť pásovú gumu. Ale pri polkruhu je obvod o pár centimetrov nižšie proste väčší, nepomôžem si.

Riešenie: Nadšiť. Za tým účelom zužitkujem ramienka, aby som mala látku rovnakého vzoru.

Postup:
1. Skrátiť.
Vždy v určitých rozostupoch namerať od vrchného okraja želanú vzdialenosť, nakresliť líniu a odstrihnúť (rovnakým spôsobom možno merať aj od spodného okraja).





2. Zošiť postranný šev sukne.

3. Prišiť pás.
Pripravíme si pásik so šírkou asi 5 cm a dĺžkou rovnakou ako horný okraj sukne. Preložíme ho po dĺžke na polovicu, zožehlíme a prišijeme. Ponecháme si len malý otvor, cez ktorý zatváracím špendlíkom navlečieme gumu a voľné konce zošijeme.





5. Prišiť posledný kúsok pásu k sukni.



Hotovo! So sukňou bolo minimum práce a išlo vlastne len o drobný chirurgický zákrok, aký doma zvládne každý. Tajne dúfam, že vás prečítanie článku inšpiruje k nejakej recyklačno-kreatívnej činnosti (čo to bude? prešívanie starého oblečenia alebo vylepšovanie nejakého nudného kusu odevu?).



Komentáre k článku

17.Feb 2014
Sukně ti sluší! Je šmrncovní. A pěkný postup! Jsi vážně šikovná a palec nahoru, že si dáváš práci a dáváš život starým věcem, které by jinak skončily v popelnici. Sichrajska je bezvadná věc, může fungovat i jako nouzovka, když ti rupne knoflík u kalhot.Není marné jednu nebo dvě nosit ve šminktašce, nebo prostě v peněžence či kabelce. Jeden nikdy neví... (Sichrajska rovná se spínací špendlík, ve tvém označení zicherka. :-))
Pridať komentár:
Meno*: Pohlavie: on ona ono oni
URL/web: zapamätať? (použije cookies)
blah:   Antispam*: ( 18 plus 5 je ? )
Text*: * treba vyplniť aspoň polia označené hviezdičkou