DIY mánia

2014-02-23

(Téma: Co nedává smysl)

Takže na poslednú chvíľu predsa len aj ja prispievam svojou troškou. Nie je to celé to šialenstvo okolo do it yourself, teda vlastnoručne zhotovených výrobkov, ktoré ma tak trochu zaráža. Každý produkt kreatívnej sebarealizácie je samozrejme chvályhodný a slúži ku cti jeho autorovi. Mám však taký dojem, že niektorí tento pojem veľmi radi používajú pre hocičo aby sa priživili na obľúbenom trende.

Podnetom k tomu, aby som sa o tejto téme rozpísala, bol článok na ktorý som narazila na internete, pomenovaný "Top 11 DIY Fashion Blogs" alebo tak nejako. Pripravila som sa na to, že ma prevalcuje konská dávka kreativity a odnesiem si množstvo tvorivých nápadov, ktoré mi nedajú spať. Po zhliadnutí prvých troch blogov však musím skonštatovať, že aj stránka upsvar-u je asi inšpiratívnejšia ako hento.

To ako vážne? Často nachádzam na podobných weboch desiatky článkov o tom, čo módni návrhári priniesli na móla, čo majú v obchodoch, čo fičí na módnych blogoch. Fajn, tým by sme mali to "fashion". A kde presne je tá "urob si sám" časť?

Niektoré blogerky sa očividne vyžívajú aj týmto smerom a hrdia sa veľkolepými šperkami alebo unikátnymi, povedzme rovno dizajnérskymi kúskami oblečenia. A keď zvedavý čitateľ klikne na návod, aby si tiež pomocou svojej usilovnosti, šikovnosti a alternatívnych zdrojov vytvoril podobnú nádheru, zistí čo? Že šperk na slečninom krku vznikol spojením dvoch normálnych náhrdelníkov. A ktorú časť presne na tom spravím sama? To, že pôjdem do obchodu a kúpim si tam tie dva náhrdelníky? To je tá ohromná tvorivosť?

S oblečením je to to isté. Videla som už desiatky príkladov, kde tvorcovia DIY produktov zašli tak ďaleko, že úplné nové oblečenie ešte s vysačkou "oživili" nejakou totálnou nenositeľnou hovadinou. Je to predsa handmade, originál. Aký to má dopekla zmysel, zničiť dobrú novú vec len za cenu toho, aby som jej mohla dať menovku DIY?!

Vôbec, na tie tri písmenka sa stávam pomaly alergická, každý sa nimi oháňa a oslavuje svoju pseudokreativitu. Moja predstava domáceho tvorenia je, že vezmem niečo, čo je po ruke, ľahko dostupné, hoci aj odpad a sám z toho vyrobím niečo iné, netradičné, pekné. A nie hŕba blábolov o móde a nakupovaní už hotových vecí, zaobalené do pekných fotiek.

Komentáre k článku

Em Zet
23.Feb 2014 20:38
Přesně tak, souhlasím! :-D Vyhledala jsem si na internetu ten článek TOP 11... a koukla jsem se na blog P.S.: I Made This :-D Taky jsem čuměla, že tam vlastně oblečení nevyrábí, ale jak říkáš, jen to "oživila" nějakou nenositelnou kravinou. :-D Hrůza. Mám ráda http://www.modnipeklo.cz/, tam adminka blogu nejenže píše články o módě u nás i ve světě, píše kritiky módy, ale i ručně normálně ušije spoustu druhů oblečení, tuhle si šila krásné šaty, kabát, kalhoty.. :-)
Akrim
23.Feb 2014 21:06
[1] Naschvál som sem ten link nedala, nechcela by som priamo zhadzovať niečí blog, ale keď si niekedy človek porovná tú popularitu s obsahom... Nuž, fanúšikovia to očividne žerú. :D Tá stránka, ktorú odporúčaš, vyzerá fakt super, ďakujem za tip. :)
Em Zet ♀
23.Feb 2014 21:44
[2] Je přece boží, když ke krásným botám přilepíš ošklivou bambuli. :D http://psimadethis.com/wp-content/uploads/2014/02/PSIMT_craftmathframe_SPORTSMAX_pom-heel.jpg
lejimada ♀
23.Feb 2014 23:33
souhlasím...další věcí co mě na "tvořivých " blozích štve je jenom kopírování návodů z internetu aniž by to pisatel vyzkoušel.... Najendou má blog plný nápadů... ale tak nějak bez vlastní iniciativy... ;-)
Matryoshka
25.Feb 2014 19:06
Ámen.
El
27.Feb 2014 14:27
Myslím, že s tebou musím zase souhlasit. Originalita klesá...
DominiCa-dominicaland.blog.cz
27.Feb 2014 15:05
Tak v tomto s tebou súhlasím. Je pravda, že ak niekto ide robiť napr. sukňu, musí si kúpiť látku, ale ako to zošije, či to bude dlhé alebo krátke, je to na ňom. Ak aj náhodou mne nevyjde niečo, čo som pôvodne zamýšľala, spravím z toho niečo iné, možno prídem na to, že je to omnoho krajšie ako to, čo to pôvodne malo byť. A musím s tebou súhlasiť aj v tom, že kreativita nie je zlepiť dva náhrdelníky dokopy, ale vytvoriť niečo zaujímavé z vecí, ktoré by iný vyhodil. Ja potom takého veci ani nemám kde dávať a nestíham to všetko spracovať. :-)
diy-ideas
27.Feb 2014 16:02
V necem musim souhlasit... bohuzel. ale myslim, ze se staci kouknout poradne a vsude se da objevit neco krasneho :-)
Nienna
27.Feb 2014 16:44
Přesně! Módu a nakupování bych do toho netahala, ale spíš nějaké ty papírové výrobky nebo něco takového.. nebo ani ne papírové, ale prostě, co fakt jde vyrobit doma
Klub Záhad
27.Feb 2014 16:59
Ja si pod pojmom DIY skôr predstavujem papierové skaldačky, alebo zaujímavé výtvarné stvárnanie rôznych objekov...
lilith-visage
27.Feb 2014 16:59
toto poznám.. sama som dala na blog niečo, čo som sama vyrobila (svietnik) a mala som pocit, že to ľudia vnímajú ako kedysi v praveku prvý oheň :D ,,ono sa to nedá kúpiť???" nie, keďže to je urob si sám nedá.. ľudia strašne hlúpnu, až mi to je vtipné. sama sa snažím pridávať návody len také, čo človek doma má a vie s tým čosi robiť. článok na jedničku :)
lejimada
27.Feb 2014 17:22
gratuluji k výběru na hlavní straně :)
wandering
27.Feb 2014 17:23
Proto DIY blogy většinou radši nesleduji. Pokud si chci něco vyrobit, pak se sama zamyslím a stylem pokus-omyl něco stvořím. O to víc jsem na sebe hrdá, když se to podaří a je to nostitelné. :-)
WhitEvil/taková normální ještěrka
27.Feb 2014 17:26
máš pravdu. je k vzteku, když to někdy vidím. na víc na co si budu kupovat nové tričko a hned tam přidávat nějaké serepetičky? to si ho už můžu koupit takto rovnou a ne to doma upravovat.. blbost!
Violette de La Fountaine
27.Feb 2014 17:31
Taky mě to už pěkně irituje. Souhlasím s tebou.
Arvari
27.Feb 2014 18:012
Ono i to dotvoření něčeho se dá udělat hezky. Já to teda zrovna neumím, ale to neznamená, že to nejde. :-D Viděla jsem třeba návody na přelakování bot, kde výsledek vypadal fakt líp než ty původní boty. :-) A vůbec, každýmu se líbí něco jinýho, já jsem alergická na většinu aktuální módy a stejně ji nepomlouvám, kudy chodím. :-D A i když spojení dvou náhrdelníků nebo pár komponentů není vrchol kreativity, DIY to podle mě pořád je. A ne, nepatřím k těm, co si boty vylepšujou bambulema, vlastně se už měsíc chystám jít koupit řetízek, abych si ho mohla u jednoho náhrdelníku vyměnit, ale stejně... :-D
Reina-sun
27.Feb 2014 18:39
Mě nevadí, když si někdo koupí boty a nalepí na ně bambuli nebo mašli, ale ať se tím nechlubí jako 100% DIY. To tak totiž není. Něco jinýho by bylo, kdyby to byly starý škrpále po babičce, odřený a potrhanýma řemínkama. Ale nikdo nás nenutí to číst, že :D
Bonnie Galactic
27.Feb 2014 19:20
jak neni? ... Hejtři jsou fakt všude... Jde o to, že mám něco jedinečného, něco, čemu jsem musela věnovat čas, usilí. Něco mého. Něco z čeho mám radost. Jako třeba včera, když jsem si koupila v sekáči nádherný kalhoty. Jelikož jsou krátký, tak z nich budou ještě lepší kraťasy. S cvokama a nějakou tou barvou. Přesně podle mě. Ne podle nějakýho tally wejl nebo newyorkeru. Odsuzuješ lidi za něco co je baví. Za jejich koníček. To mi příjde stejně absurdní, jako kdybych odsuzovala lidi za to, že si kupují konfeční oblečení místo aby si koupili látku a ušili si to sami. A
Erička
27.Feb 2014 19:20
To se stává i v lepších rodinách :D Holt není kreativita jako kreativita :)
Bonnie Galactic
27.Feb 2014 19:23
[20] tím nemyslím autorku, ale vás všechny co tady komentujete. Je to jen zábava. Lepší než čumět na ordinaci nebo každej den čekat hodinu u televize, než konečně začne ulice. Tohle mi příjde absurdní. PS I made this, je blog, holky, která evidentně něco dokázala. Kdyby to nedokázala ona, tak na hlavní top 11 najdeme jinej blog. Třeba tenhle. Ale to se nestalo. Ona to dělá hezky. Najde si inspiraci. Čímž ukáže, že si to lidi mohou udělat i jinak, ne tak jako to udělala ona. A hlavně že jí to baví. Jen koníček.
H.
27.Feb 2014 20:06
Tak doufám, že ze svého začínajícího blogu vykřesám něco lepšího než to, co tu popisuješ...
katahs13
28.Feb 2014 06:51
Máš krásný blog a článek jsi napsala moc hezky.:)
krtek
28.Feb 2014 09:39
Ja si myslím, že autorka článku má absolútnu pravdu a pôvodkyne niektorých urážlivých komentárov asi nepochopili, čo sa snažila povedať. Nejde o to, že by tie úžasné úpravy, ktoré tu tak glorifikujete, boli odsúdeniahodné alebo zlé, práve naopak, je určite pozitívne, ak niekto vloží vlastnú iniciatívu do úpravy vecí, či už oblečenia alebo bižutérie alebo hocičoho iného, človek sa tým stáva originálny, odlišuje sa od iných. Ale nehnevajte sa na mňa, to, že na tričko z NewYorkeru našijem mašličku z trička z Terranovy, neznamená, že je to DIY. Áno, je to istý prejav kreativity, pravdepodobne také tričko nebude mať nikto v mojej triede, ale nie je to DIY! A práve to chcela autorka článku zdôrazniť - nie kritizovať kreatívne slečny, ale nálepku DIY, ktorá sa dnes akosi prisudzuje veciam, ktorým neprislúcha, len preto, že je to cool. A myslím, že je to na škodu, lebo tým sa znižuje kvalita "značky". Inak si myslím, že článok je napísaný pekne, kultivovanou rečou, je vidno, že autorka vie, o čom píše. A blog je tiež pekný :)
^^♥Milagros Laurie♥^^
28.Feb 2014 10:48
Úžasný článek, naprosto souhlasím.
28.Feb 2014 14:56
[10] Pekné, to áno. Napríklad v komentároch toľko riešené blogy z článku TOP 11 DIY sú veľmi estetické a módne. Ale vlastná výroba? V takomto prípade skôr nie. [22] Nemám pocit, že by môj článok bol nejakým "hejtom". Svojim americkým kolegyniam z TOP 11-ky môžem len poblahoželať zato, čo dokázali. Máš pravdu - robia to vkusne, očividne lepšie ako iné blogerky a pre radosť. Nech to robia aj naďalej. K pointe: celá táto skupina blogov sa veľmi rada označuje ako DIY. Tri slová, ktoré sami seba definujú tak jasne, že nie je čo dodať. Je mi ľúto, ale presne to na mnohých takýchto blogoch chýba.
28.Feb 2014 15:14
[15] To je dobré riešenie, vlastná hlava je asi najlepší zdroj inšpirácie. Moja ale niekedy potrebuje trošku pošťuchnúť a vypožičať si dobrý nápad aj odinakiaľ. Aj na blogoch, ktoré som nechcene vniesla do diskusie, by sa našlo veľa vizuálnych inšpirácií, ktoré dokážu človeka nakopnúť tak všeobecne, aby vyrobil NIEČO. Aspoň na mňa tak fashion-blogy často fungujú, lebo začnem rozmýšľať, ako by sa to dalo vyrobiť doma vo vlastnej réžii. :D
sella
28.Feb 2014 23:43
Jojoj a viděli jste už magazín o luxusu , takový magazín pro normální lidi o snobských věcech je tam i o módě tak kdyžtak koukněte občas je to opravdu zajímavé :) Tady je odkaz http://iluxurylife.cz/
šaty
28.Feb 2014 23:46
S fashion blogy se roztrhnul pytel a doslova, no hold blogerky co psali o ponících vyrostli a jsou znich blogposterky fashion článků. Jinak znáte už web s modnimi inspiracemi http://dokonalostsama.cz/ ?
Chloë Noir
06.Mar 2014 18:51
Nuž, nemôžeš poprieť, že aj to patrí k DIY... :D Aj keď občas to nejako originálne byť nemusí. Ja tiež občas upravujem veci len tak...kúpim niečo, rozoberiem to a spravím niečo nové...prípadne niečo prišijem a tak, aby to viac sedelo k môjmu vkusu. Skôr ma zaráža, že také diy blogy sú vraj top :D Ako, je to fajn, ale medzi top diy blogmi si teda viem predstaviť niečo lepšie. Ale ak mám pravdu povedať, to čo ohľadom diy zaráža najviac mňa je to, ako sa niektoré totál originál blogerky oháňajú DIY, pričom buď majú na blogu len stiahnuté a okopírované výtvory, či návody, alebo medzi ich výtvory patria len tie veci, ktoré vytvorili podľa tých najrozšírenejších návodov, ako na nete vôbec existujú. Napríklad na tom, mi nič originálne nepríde...je to handmade, fajn, ale originálne? Ani veľmi nie..
Akrim
18.Mar 2014 20:05
[32] Akrim | E-mail | Web | 85-135-185-92.adsl.slovanet.sk (85.135.185.92) | 18. března 2014 v 20:05
[31] Inak ten článok, o ktorom je stále reč, napísala nejaká blogerka, ktorá si pravdepodobne zostavila rebríček zo spriatelených blogov. Nuž, nejako sa to slávne DIY zopsulo. Každý na všetko vešia visačku DIY iba preto, že to je cool. Fakt, videla som články a výtvory (teraz mimo tú TOP-ku, ja som predsa nepísala len o tých 11-tich blogoch, kurnik!), pri ktorých som až nechápala. Baby si kúpia v obchode nové oblečenie, len aby ho hneď mohli nejako dokafrať. Je jedno, že to vyzerá horšie ako pred úpravou, hlavne že je to dí aj uaj.
Pridať komentár:
Meno*: Pohlavie: on ona ono oni
URL/web: zapamätať? (použije cookies)
blah:   Antispam*: ( 11 plus 4 je ? )
Text*: * treba vyplniť aspoň polia označené hviezdičkou