Vyrábame Auryn

2014-03-02

(Téma: Fantázia)
Začnem odveci.

Nevyčerpateľný svet fantázie, v ktorom je možné úplne všetko, zároveň sa však riadi zákonmi vlastnej logiky. Ožíva v ňom mágia, nadprirodzené bytosti a sily, celá nová realita. Možno tiež patríte k tým, ktorí podľahli fantasy a z toho očarenia sa už nespamätali...

Môj prvý veľký fantasy-zážitok bol film Nekonečný príbeh, ktorý som spoznala niekedy na základnej škole. Bola som unesená. Lietajúci pes Falko, kameňožrút, netopiere, stará korytnačka a ďalší čarovní tvorovia. Ako malý špunt som si nemohla priať viac.

Nedávno som sa k Nekonečnému príbehu vrátila a veľa o ňom rozmýšľala. Koniec koncov, nie je to len rozprávka pre deti. Hovorí najmä o tom, že ríša Fantázia je ohrozená, pretože ľudia prestali čítať príbehy a snívať. Stále sa zmenšuje pohlcovaná Ničotou a hrozí, že čoskoro zanikne úplne. Zachrániť sa dá len novými myšlienkami a želaniami, pomocou ktorých možno fantazijnú ríšu vytvoriť nanovo.

Vo filme chlapcovi pri záchrane Fantázie pomáhal čarovný amulet Auryn. Presne taký Auryn by som si chcela vyrobiť (a potom s ním zachrániť tú Fantáziu).

Auryn si môžeme vyrobiť z modelárskej hmoty, napríklad takéhoto typu.



Túto som tuším kúpila voľakedy dávno v Tescu a odvtedy som aj zabudla, že ju mám. :D Konečne ju môžem použiť. Je super, že je biela, takže sa bude ľahko farbiť a dá sa z nej modelovať ako z plastelíny. Po ruke som mala téglik s vodou, lebo hmota na vzduchu vysychá a robia sa v nej trhliny. Tie sa dajú zahladiť namokreným prstom.

Výroba nie je žiadna veda. Vyvaľkáme dva dlhé tenké šúľky. Trochu sa s tým pohráme, aby boli po celej dĺžke pravidelne hrubé.



Podľa obrázka ich stočíme do tvaru hadov. Hlavičku majú trochu rozšírenú a sploštenú a chvost zašpicatený. Hadi si navzájom hryzú chvost a sú spletení do tvaru osmičiek. Znamená to dva svety - fantáziu a realitu, ktoré jeden bez druhého nemôžu existovať a oba sa navzájom dopĺňajú (aspoň podľa nemeckej wikipédie). Každopádne sa mi to zdá vážne cool a chcem svoj vlastný Auryn!





Môj váľok pri ohýbaní trochu popraskal, ale to mi nevadí, ten vzor pripominá šupiny.





Ostatné už spraví čerstvý vzduch. Netrpezliví môžu hmotu usušiť v rúre na pečenie. Po uschnutí môžeme prívesok zafarbiť napríklad lakom na nechty. Vo filme bol jeden had strieborný a druhý zlatý, v Endeho knihe biely a čierny (ako Yin a Yang).

Inak, tá hmota je super, asi z nej ešte niečo vyrobím.

Komentáre k článku

03.Mar 2014
Fantazie inspirující! Had spojený a propletený se ti povedl, určitě bude krásný, až bude vybarvený.
Pridať komentár:
Meno*: Pohlavie: on ona ono oni
URL/web: zapamätať? (použije cookies)
blah:   Antispam*: ( 12 plus 7 je ? )
Text*: * treba vyplniť aspoň polia označené hviezdičkou