Ako si vyrobiť lapač snov

2014-03-22

(Téma: Lapač snov)

Tohtotýždňovú tému mi niekto vystrúhal na mieru. Už celú večnosť básnim o tom, ako si vyrobím dekoráciu v podobe lapača snov. Všetko potrebné som mala nachystané už dávno a teraz som konečne pristúpila k realizácii.

Lapače snov môžu byť malé, veľké, farebné, prírodné, ozdobené pierkami, korálkami, farebnými sklíčkami, čo vám len napadne. Pre inšpiráciu stačí zaloviť v hlbokých vodách internetu.

Esenciálna surovina je, prirodzene, kruh, napríklad drevená obruč na vyšívanie, stočený drôt alebo vŕbový prútik zvinutý do kolieska a obtočený pásikom kože, ako to robili Indiáni. To, čo vidíte u mňa, je gumový krúžok, ktorý som náhodou mala (netuším, na čo pôvodne slúžil). Pevne ho omotáme prúžkom kože, stužkou alebo špagátom. Sem-tam môžeme kvapnúť trochu lepidla, aby sa pásik neuvoľnil a koniec tiež zalepíme.



Najväčšou výzvou je pavučinka v strede. Jeden zo spôsobov, ako ju upliesť, je pomocou slučiek obtáčaných po obvode smerom do stredu kruhu.

Potrebujeme dlhšiu niť - záleží od toho, akú hustú sieťku chceme docieliť. Môj kruh má priemer asi 10 cm a pavučina má menšie očká (aby dobre zachytávala nočné mory :), takže som začala pliesť s asi 3 metrami priadze. Niť prevliekame buď prstami, pri väčšom kruhu to nie je problém, alebo si navlečieme ihlu. Dávame si pozor, aby sa nám dlhá priadza nezamotala.

Jeden koniec nite uviažeme o kruh a kolom dokola začneme vypletať vzor.



Je to jednoduchšie, ako to na prvý pohľad vyzerá. Pre ilustráciu - môj jednoduchý náčrt.



1. Niť priviažeme o kruh a voľným koncom omotáme okolo rámu prvú slučku.
2. Aby držala na mieste, zaistíme ju ešte jednou slučkou vedenou jej stredom. Nitku dobre utiahneme.
3. Postupujeme po obvode kruhu, veľkosť rozostupov je na vás.
4. Keď dokončíme kruh, ďalšiu slučku viažeme do stredu prvej a špirálovito pokračujeme v rovnakom smere.

Môžeme navliecť korálky na ozdobu.



Po niekoľkých riadkoch slučiek, keď už sa blížime k úplnému stredu, pletenie prerušíme. Zostávajúcim koncom bavlnky stiahneme v strede všetky očká dokopy, zaviažeme, odtstrihneme a konieč môžeme nenápadne prilepiť.



Nakoniec si svoj lapač snov podľa vlastných predstáv dozdobíme. Pierka sú naozajstné, ale samozrejme môžeme použiť aj umelé. Brko (konček pierka) som pevne omotala niťou a zauzlila. Na prečnievajúce konce nite som navliekla farebné korálky a uviazala o kruh.



Tak sa mi to zapáčilo, že si teraz chcem vyrobiť ešte jeden veľký lapač snov z dreveného kruhu na vyšívanie. Dostala som naň pekné bažantie pierka!



A nakoniec malý bonus - lapač náhrdelník. Obruč je z krúžka na záclony, chlpatý chvostík z rozpadnutého prívesku na mobil.





Komentáre k článku

mulat6
22.Mar 2014
ten malý je úžasný ???
Narween
23.Mar 2014
Ach, keby som mala viac času hneď sa do toho pustím aj ja :-) Ten malý je nádherný...
Vendy
23.Mar 2014
Výsledek je úžasný, že bych to taky zkusila? A perfektní je ten minilapač coby šperk. :-)
lejimada
25.Mar 2014
moc pěkné.. ten malý je super :)
Diarsie
07.Mar 2015
Návod mi veľmi pomohol :) ďakujem :)
Žolanda
20.Mar 2015
Až seženu ten kroužek, rozhodně to zkusím, podle tvého návodu ;)
Pridať komentár:
Meno*: Pohlavie: on ona ono oni
URL/web: zapamätať? (použije cookies)
blah:   Antispam*: ( 17 plus 3 je ? )
Text*: * treba vyplniť aspoň polia označené hviezdičkou