Život na severe

2014-09-11

Fínsko. Tá krajina kdesi ďaleko na severe, kde je zima a očividne sa tam majú ľudia dobre. Je tam tak bezpečno, že si domy na noc nezamykajú a ceny sú tam na infarkt. To je pomerne všetko, čo som o Fínsku vedela. A ešte že majú jazerá, veľa jazier, fínska pevnina vyzerá ako ementál. Nie že by som tomu doteraz neverila, ale už si to viem naozaj predstaviť. Voda je skutočne všade okolo, nech sa vydáte na hociktorú svetovú stranu. Nie, je to úplne naopak: jedno obrovské jazero plné ostrovčekov! A tam, kde nie je voda, je les. Bývam tu ako Karkulkina babča uprostred lesa. Všade, kam dovidím, sú borovice. A ak dovidím ešte ďalej, jazerá. Je to také iné, vážne iné. Prvýkrát mám v Európe pocit, ako by som ani nebola v Európe, ale v nejakom úplne inakšom svete.

Kuopio je 9. najväčšie mesto vo Fínsku a administratívne centrum východu. A je tu garantovane viac lesa ako obydlí. Je to pomerne veľké mesto, nie veľké na spôsob Viedne, lebo proti tej sú aj Helsinki malý ďaleký príbuzný, ale na miestne pomery je to dosť veľké mesto, ktoré pripomína horskú osadu a kde jednotlivé obývané časti sú od seba oddelené kilometrami lesov. A okrem stredu mesta to všade vyzerá ako na samote u lesa. Vyjsť si von na prechádzku, to znamená hikovať horami a húštinami, lebo normálne ulice s radmi domov mimo centra neexistujú.

Bývame tu v takej peknej lokalite, na miestne pomery za veľmi prijateľnú cenu. Toto sídlisko je rajom výmenných študentov, je to veľmi internacionálne a multikulturálne miesto, ľudia spíkujú anglicky s nemeckým prízvukom... Alebo hovoria proste po nemecky. Asi 70% osadenstva sú Nemci, takže klasická otázka neznie: Where are you from? Ale: Are you from Germany?

Do začiatku školy nám ešte zostáva niekoľko dní, takže si treba užiť študentský život na plné grády. Študentské párty dostávajú nový rozmer, keď sa na nich mieša toľko rozličných jazykov a národností. Už to nie je len spoznávanie opačného pohlavia, ale zároveň spoznávanie novej krajiny a inej kultúry. Stále sa niečo deje, obe miestne univerzity a študentské združenie organizujú pikniky, barbecue, orientačné hry a párty pre internacionálnych študentov. V meste sú stále festivaly jedla, markety, koncerty pod šírym nebom a podobné kultúrne zábavky.

Dôležitým symbolom študentského života je overal univerzity, na ktorý sa prižehľujú nášivky z rôznych akcií, párty a diskoték. Naozajstní pařmeni sa spoznajú podľa toho, že ich kombinéza je tak posiata nášivkami, až nerozoznať jej pôvodnú farbu. Každá fakulta má svoj vlastný overal a je naozaj cool chodiť v ňom do klubu, dokonca aj ako dievča, hoci vyzerá ako montérky a podľa mňa je teda prudko antisexy.

Má zmysel začínať tému ceny? Skrátka na to nemáte, nech pochádzate od hocikiaľ. V Prizme, najlacnejšom supermarkete široko-ďaleko, si kupujeme lacné sendviče z predošlého dňa za 1,60€, benzín tankujem za 1,59€ na pumpe bez personálu s dvoma zastaranými bankomatmi a lacné čapované pivo stojí 5,50. Našťastie študenti požívajú isté výhody, ako obedy za 3 eurá v podobe švédskych stolov, kde sa môžete našrotovať, koľko vládzete, nie jedna chudobná naberačka od tlstej škaredej kuchárky; akciové pivo v Ale Pupi za 2 eurá každý štvrtok; zadarmo 3D kino; mesačná električenka za 30€. Väčšina chudobných študákov si však kupuje na sezónu 40-eurový bicykel s jedným prevodom a polovičnou brzdou, ktorý sa takto predáva už niekoľko generácií. A potom sú takí machri, ktorí majú auto. Zatiaľ parkujem už zo dva týždne na nevyznačenom parkovacom mieste pred ubytovňou. Vraj je možné prenajať si vlastný parkovací pľac v kancelárii bytového podniku v meste...no ja neviem, mám taký pocit, že sa mi tam nechce.

Ak niečo potrebujete zohnať, treba ísť do jedného z dvoch obrovských dvojposchodových second-handov v meste, kde nepredávajú iba handry, ale úplne všetko. Je to jeden veľký blšák, ľudia si tam prenajímajú poličky a predávajú rôzne pakšamentle, ktoré už doma nechcú. Od starožitností, cez elektrické spotrebiče, športové náčinie a potreby do domácnosti po vlnu na štrikovanie a koberce. Ak vás bavia blšie trhy, kľudne si tam môžete spraviť celodenný výlet.

Okej, Fínov som si predstavovala tiež trošku inak. Možno ako mohutných svalnatých Svenov, Olafov, či Larsov s dlhými bujnými hrivami a hustou bradou... A oni sú všetci drobní a milení. Praví Fíni, s ktorými som zatiaľ mala tú česť, boli zlatí blonďáčikovia alebo roztomilí ryšavci. A namiesto výbojnej vikingskej povahy sú strašne skromní a hambliví. Ak sa Fín s vami chce zoznamovať a vôbec sa s vami rozpráva, viete, že bude asi podnapitý. Hovorí sa, že Fíni nevedia robiť small-talk a neprekáža im "trápne ticho". Nezačínajú konverzáciu len tak, najmä nie s neznámymi ľuďmi. Samozrejme, nechcem nikomu krivdiť a vytvárať skostnatelé stereotypy, lebo všade sa nájdu ľudia rôzni. Keď som sa pýtala, ako povedia po fínsky "enjoy your meal", Simo na mňa sprvu vrhol nechápavý pohľad, či si z neho robím srandu a potom povedal, že oni takú frázu nemajú, pretože nehovoria nič.

Ak vás fínska rodina pozve na návštevu, nezabudnite si plavky. Je úplne normálne vliezť ako prvé do sauny, aj keď idete napríklad k svojmu šéfovi. A obyčajne sa všetci oslovujú krstnými menami, aj študenti a profesori, nadriadení a podriadení. V nemocnici, kde praxujem, mám pocit, že nikto nerieši, či ste doktor, sestrička alebo upratovačka, všetci sú si rovní a hrajú za jeden tím.

Fíni začínajú deň veľmi skoro, zabudnite na vyspávanie do ôsmej. Každý deň makám od siedmej ráno, obed mávame o jedenástej, čiže asi tak o tri hodiny skôr než som zvyknutá. Možno to má čo do činenia s krátkym dňom a všetko sa snažia stihnúť ešte za svetla. Narozdiel od Rakušákov, ktorí si jednu cigaretu pripaľujú druhou, sú títo tu chorobne závislí na káve. O deviatej máme raňajšiu kávu, o 11 počas obeda poludňajšiu kávu, popoludní ešte aspoň jednu a stavím sa, že doma si tiež ešte nejakú dajú na spanie.

A ako sa tu býva? Fajnovo, naozaj dobre. Samozrejme, že mi chýba domov a moji blízki - veľmi mi chýbate! - ale som prvýkrát mimo rodičovského domu, som s kamarátmi, o skúškovom sa mi ani nesníva! Máme sa tu super a som šťastná, že som tu a bola by som hlúpa, kebyže tu nie som. Kuopio je študentské mesto plné energie. Proste žije to tu! A je to fakt strašne super byť toho súčasťou.

Komentáre k článku

Pridať komentár:
Meno*: Pohlavie: on ona ono oni
URL/web: zapamätať? (použije cookies)
blah:   Antispam*: ( 10 plus 6 je ? )
Text*: * treba vyplniť aspoň polia označené hviezdičkou