Prečítané: Drakeni z Pernu

2016-12-09

Ako vždy, keď niečo dočítam, chcem sa so svojimi dojmami podeliť aj s vami ostatnými. Nech nikoho neprekvapí, že tu nájde súčasti deja, lebo sa tomu neviem vyhnúť. Ak si knihu čítal, môžeš si porovnať mienku a napísať svoj názor v komentároch.

Do prvej (alebo nultej?) knižky série, Dračí úsvit, som sa pustila úplne neinformovaná a nepredpojatá a čisto z názvu som si predstavovala, že asi pôjde o fantasy príbeh na spôsob Stredozemi, najpravdepodobnejšie taký voľaký Eragon. Ale kdeže, bičíz. Oni tam lietali na raketoplánoch v odľahlom vesmíre, geneticky manipulovali všetko, čo malo DNA a osídľovali polku galaxie. Čiže na obale bol síce drak, ale vykľulo sa z toho sci-fi ako vyšité o kolonizovaní nejakej zapadnutej planétky v zadku našej galaxie, čo bolo nakoniec dosť milé prekvapenie a vcelku zaujímavé a uspokojivé čítanie.

Rozprávanie nás najprv oboznámi o pristátí vesmírnych lodí na povrchu planéty, rozmrazovaní osadníkov z kryospánku, ich prvých krôčikoch v novom domove... Ty jo, fakticky dobré, nenudila som sa ani nenadávala, že to je ďalší doneba volajúci nonsens. Ľudkovia postupne objavovali nový svet a jeho krajinu, prírodné bohatstvo, faunu a flóru... Skoro každého osadníka sme spoznali po mene, samozrejme boli vybraní odborníci vo všetkých užitočných odvetviach, ktorí tu majú naštartovať civilizáciu. Okrem toho sa samozrejme našli sabotéri, ktorí vymýšľali vzbury, snažili sa nabaliť a proste neboli ochotní pracovať vo všeobecný prospech. Bavilo ma čítať si o tomto novom cool svete, ako kolonisti usilovne makali a borili sa s všelijakými očakávanými, ale aj úplne nepredpokladanými problémami. A pomaličky sa dostávame k tomu, ako udomácnili a vycvičili domorodý druh lietajúcich jašteričiek, ktoré okrem toho, že sú ťuťu-ňuňu zlatučké, vykazujú aj istý stupeň inteligencie. Takže z nich bioinžinieri vyšľachtili normálne obrovské lietajúce draky, ktoré potom Perňania vycvičili na boj s parazitmi z vesmíru, yeah.

Takže k tomu by som mala pár poznámok. Áno, vysvetľovalo by to napríklad, ako vznikli draky a to dosť originálne nabúrava konvencie, normálne sa zo scifička dopracovať až k fantasy, respektíve vysvetliť vznik fantasy sveta v rámci nášho vesmíru. Ale zároveň sa tam začali pripletať také mierne bludy ako teleportácia, telepatia, telekinéza... proste príliš veľa ezoteriky na jednom mieste. Ale zbrusu nový svet, iné zákonitosti, Zem je ďaleko... ok, berem.

Čiže stále celkom spokojná som dočítala prvý diel, aj keď to nabralo taký nečakaný smer. Ale po prvých riadkoch dvojky som ostala trochu v pomykove. Zrazu z toho bolo na surovku stredoveké fantasy, kde lietali na drakoch a mečovali sa. A Síla ma dorazila úplne, lebo to bolo odveci a nebolo to dobré vôbec na nič. Páni sa rozťahujú na hradoch, zatiaľ čo poddaní na nich robotujú a cálujú desiatky, chlapi bojujú a ženy sú na trtkanie a rodenie detí... Kde sú všetky vyspelé technológie?! Veď vedeli robiť pokročilé genetické manipulácie a lietať na stíhačkach! Mali počítače, dofrasa! Bolo tam, že raketoplány museli rozobrať na materiál, ale... oni sa mečujú a žijú opäť v stredoveku! To by fakt po pár storočiach na planéte, kde nie je zhola nič len z neba padá dážď parazitických zárodkov, zdegenerovali až tak? Očividne áno. Ľudská pamäť je nespoľahlivá a mnohé nepotrebné veci s každou novou generáciou vykapávajú, to akcaptujem. Tu sa totiž údajne obyvatelia Pernu zdokonaľovali v lietaní na drakoch a kynožení parazita, takže zručnosti naučené na Zemi jednoducho upadli do zabudnutia. Akokoľvek neuveriteľne to znie, na hrobe technologicky vyspelej civilizácie začínajú úplne od piky.

V Dračom lete ešte okrem toho, že sa teleportujú priestorom, začnú veselo cestovať aj časom. Ach, a zase tu máme časové paradoxy, návraty do minulosti a iné wtf veci. Stále to je čitateľné a celkom záživné, ale po tom začiatočnom scifičku už niet ani pamiatky. V tomto bode to pre mňa bohužiaľ stratilo veľa zo svojej atraktivity, keďže sa to naozaj zvrhlo na takého Eragona (Eragon bol až neskôr, ale ja som najprv čítala Eragona), v ktorom ešte aj cestujú v čase. Nemôžem tvrdiť, že to bolo po technickej stránke zle napísané, ale od tohto momentu to začalo byť pomerne predvídateľné a v podstate nijako odlišné od iných fantasy príbehov, čiže najpútavejšou scénou celej knihy bol asi dračí sex. Skoky v čase boli celkom premyslene skonštruované a vytvárali dobrý dejový základ, ale furt sú to skoky v čase, čiže je tam tá omg wtf príchuť.

To prečo sa ľudstvo zrazu zblblo naspäť k podradnému postaveniu žien, by mohlo mať korene v konkrétnej udalosti, keď Kitty Pingová, vrchná genetická inžinierka naprogramovala draky tak, aby bojové boli len samce. Z textu mi pripadala ako Japonka, ale to by bolo jedno, skrátka bola strašná konzerva a chcela, aby ženské boli v prvom rade matkami (a samozrejme sub-kami). Lebo dračie samce sa liahnu iba chlapom a samičky ženám, tým, že teta doktorka preddefinovala účel drakov, dosť jasne vytýčila ženské a chlapské úlohy. Síce v tomto temnom stredoveku niektorí liberáli predsa len jemne nabúravajú stereotypy, napríklad keď znovuobjavia plameňomet a aj baby začnú zostavovať bojové letky, ale najprv Lessu akožto chodiacu maternicu skoro ukameňovali, keď chcela letieť na svojom drakovi.

Ale inak sa im fajne žije v tejto pohodovej dobe, keď sa paraziti už 400 rokov neobťažovali ukázať, takže pospolitý ľud na nich už ani neverí. Za tú dobu spohodlneli vo svojich hrádkoch a mestečkách, kde nemusia skoro nič riešiť, žiadny skutočný boj o prežitie ako ich predkovia niekoľko generácií dozadu. Preto im skôr či neskôr skrsne v kotrbách nápad, že načo vlastne vydržiavajú pažravých politikov, teda drakenov som myslela, keď tí aj tak hovno robia. Parazita nikto nevidel ani len na obrázku, takže to kľudne môže byť len výplod oligarchov, aby sedľač vyvalila dane naturálie. No a keď sa Vlákna konečne zase rozhodnú padať, začne tá pravá sranda. Pravda, presne takto nejako by sa ľudské pokolenie pravdepodobne zachovalo. Takže politika dobrá, ale to cestovanie časom sa zvrhne už úplne, keď Lessa akože skočí časom naspäť o 400 rokov, aby požiadala o pomoc predkov. Má to logickú nadväznosť a vysvetlia sa niektoré veci, ktoré sa stali v minulosti, lebo ich teda pozmenili v budúcnosti, chápeme. Ale keď už tam to cestovanie časom je, niektoré aspekty okolo toho by sa tiež patrilo trochu objasniť. Nájsť konkrétny moment v čase a udržať si ho v mysli asi nebude také jednoduché, ako sa tam tvárili a prečo vlastne sa nevrhá väčšina ľudí do minulosti, aby si vylepšili budúcnosť? Alebo aby načapali svojho chlapa s milenkou, kúpili výhodné akcie, pospali si počas pracovnej doby, etc?

Čo ma zaráža asi najviac, ako môžu nemať spôsob uchovávania informácií! To, čo vyspelí predkovia popísali na kože, samozrejme časom pošlo a rozpadlo sa a nikto tomu aj tak nerozumie (a harddisky za tých pár storočí asi tiež skapali). A tak nie sú schopní ani vypočítať, kedy najbližšie zase spadnú parazity, ani odkiaľ pochádzajú a vlastne či vôbec existujú. A väčšina nafúkaných milosťpánov nedovidí ďalej ako na koniec svojho vypaseného brucha, čiže sa radšej budú tváriť, že žiadne nebezpečenstvo nehrozí podľa známeho hesla vládnucich štruktúr: "Ak niečo budeme ignorovať dosť dlho, prestane to existovať."

Napriek výhradám, ktoré k príbehu chovám, ma čítanie bavilo a mám stiahnuté aj ďalšie pokračovania, takže sa na túto tému asi ešte baviť budeme. Problém je, že cestovanie v čase je v 99,9 periodických % prípadov hovadina, a aj toto smrdí podobne. Neviem, asi som zaujatá voči akýmkoľvek cestám v čase, lebo jediné, kde sa mi to páčilo, bol Primer a to je fakt úlet. Takže zhrnula by som to takto, mindžujem na fakt, že kniha stavia na cestovaní v čase, ale keď akceptujem tento zámer, samotný príbeh nebol spravený úplne zle. A nepochybne to bolo zaujímavé spojenie fantasy a sci-fi (aj keď sci-fi bol len úplný začiatok) a pekný pokus zasadiť fantasy príbeh do našej budúcnosti.

Komentáre k článku

11.Dec 2016 13:34
Zajímavá kombinace scifi a fantasy. ...Ona tato literatura asi vyžaduje trochu toleranci vůči logice a realismu...ale autoři by to naměli přehánět,,, ;-)
25.Dec 2016 20:49
[Jan Turon] Hej ten začiatok bol fakt zaujímavý. :) Samozrejme, veď od fantasy človek nemôže chcieť, aby bola reálna. :D No presne tak, niekedy to pôsobí odveci. :/
Pridať komentár:
Meno*: Pohlavie: on ona ono oni
URL/web: zapamätať? (použije cookies)
blah:   Antispam*: ( 10 plus 7 je ? )
Text*: * treba vyplniť aspoň polia označené hviezdičkou