Prečítané: Inferno

2017-01-04

Článok je jeden veľký spoiler, zariaďte sa podľa toho.

Tak toto je trochu divoká brownovka, už od začiatku sa strieľa, konajú sa naháňačky v aute a nápodobne. Langdon sa zobudí s amnéziou 6000 km od domu, čo je takmer ako keď sa Dave Lister ráno po chľastačke preberie na Saturne či kde to, ale iba takmer. Nečakala som takú akciu hneď zvoleja, ani telenovelovú zápletku tak ťažkého kalibru ako strata pamäti, predošlé knižky predsa boli trochu umravnenejšie, či to sa mi len zdalo? I keď aj tam už tuším Robo padal voľným pádom z lietadla a rozbombardoval vatikánske archívy popri rozbíjaní nerozbitného skla, takže s nejakou šialenosťou už sa v šiestej knižke asi dalo rátať.

Langdon je samozrejme nadmieru konsternovaný, lebo také okno, to chce aspoň absinta prekladať tatranským čajom a brzdiť lavórovicou a vôbec nechápe, ako by sa také niečo mohlo v Amerike stať. Ale nie, proste na samom začiatku nevieme zhola nič, sme spolu s profesorom stratení v čase i priestore a len postupne sa k nám dostávajú kusé informácie, z ktorých si máme bez wikipédie a bez priateľa na telefóne vyskladať obrázok. Nevieme a ani netušíme, čo z toho ešte vylezie, keď už na samom začiatku je náš neohrozený hrdina rozstrieľaný na maderu... Celé to komplikuje ešte fakt, že ho strašia všelijaké halucinácie a fantasmagórie, no proste celé je to über temné, mysteriózne a konšpiratívne. Hneď od začiatku sledujeme aj veľkého zlého padúcha, ktorý má základňu na jachte, takže je jasné, že to nebude nejaký podradný gangsta, ale ozajstný geniálny zločinec. Má aj agentku v čiernom latexe a s čírom, pri ktorej sa pýtate, na kieho boha by profesionálna nájomná zabijačka vyzerala ako vtelené klišé profesionálnej nájomnej zabijačky, ale aj k tomu sa dostaneme. No a ešte potrebujeme sexy asistentku, bo profesor Langdon sa do dobrodružstiev zásadne púšťa len po boku s nejakou fešnou doktorkou, profesorkou alebo inou intelektuálkou. Táto má dokonca IQ 208, to by mohlo na začiatok stačiť.

Langdon s tetou doktorkou na svojej honbe za pokladom prirodzene nemajú problém prekabátiť všetkých drsných tajňášov aj s ich zbraňami, opancierovanými dodávkami a dronmi. Popritom lúštia zase raz šifru mistra Leonarda, pričom Leonardo je teraz Dante a svätý grál je vysoko nákazlivý vírus, ktorý má v krátkom čase infikovať celý svet. Hlavná pointa, že Zem je preplnená a ľudstvo v dohľadnej dobe vykape na preľudnenie, je znepokojivo zaujímavá. Nárast obyvateľstva je nezastaviteľný, miesta je tu čoraz menej a rezervy sa míňajú. Zachvíľu si začneme navzájom vystreľovať mozog z hlavy pre sucháre, fľašu borovičky a crack, či tak nejako. Skrátka má nastať zombie apokalypsa, ale nie kvôli zmutovanému vírusu ani jadrovej vojne, ale prosto a jednoducho lebo táto planéta už také kvantum nenažraných ľudí neuživí. Potom už stačí len jeden šialený vizionár, ktorý sa pasuje do úlohy spasiteľa a príde s dokonalým plánom, ako túto pliagu zvanú ľudské pokolenie zastaviť. Podľa neho najlepšie, čo sa momentálne môže ľudstvu prihodiť, je poriadna morová epidémia, ktorá vykántri polovicu svetovej populácie. Pekné.

Langdon sa cíti povinný také niečo riešiť, ale bránia mu v tom nejakí ľudia, ktorí sú nakoniec jeho vlastní a on po celý čas pomáhal opačnej strane, ale šak čo. Nakoniec je to celé jedna veľká habaďúra. Čo aj trochu dáva zmysel, určite viac ako to, že po ňom ide americká vláda a zázrakom sa im darí utekať vycvičeným agentom, vojakom a cajtom. Proste to všetko na neho na chudáka zinscenovala nejaká profesionálna podvodná agentúra, čiže určite lepšie rozuzlenie, než keby v tom boli zapletené aspoň tri tajné kryptofašistické židoboľševické medzinárodné organizácie. Jediní ilumináti v knižke sú WHO, o ktorých aj tak pomaly nikto nevedel, že existujú (aj keď stavím sa, že po vyjdení filmu sa objavili v niekoľkých konšpiračných teóriách, nechce sa mi zisťovať). A ešte sa tam niekde mihla nejaká gay scéna, čo je asi dostatočne kontroverzné nato, aby to tam nemohlo chýbať, ale to bude asi nepodstatné.

No ale je to celkom sranda, opäť nám boli útržky príbehu naservírované v presne odmeraných dávkách tak, aby sme prepadli falošnému dojmu. Proti tomu ja nič nemám, rada som počas čítania prekvapkaná a občas trocha konšpirácie poteší dušu. Hlavne sa mi ale páčilo, že namiesto možných uletených scenárov nakoniec Dano Hnedý osviežil dej celkom rozumným vysvetlením, kde nenašli Kristovej ženy detí pravnukov krstňa, ani slobodomurársko-iluminátsky stratený bájny poklad, ani v tom nemala prsty americká vláda a dokonca ani NASA.

No a potom ešte pretrpieť otravný záver, kde sa každý tryskajúc čírou úprimnosťou vyznáva z toho, čo cíti, bleh. Nakoniec sa všetci milujú a množia, či vlastne iba milujú, množiť sa nemajú, no ale hlavne sa rozhovoria o svojich najvnútornejších pocitoch, lebo... ja neviem, bez pravidelnej dávky emócii by to asi ani neudržalo na papieri. Prečítame si srdcervúci príbeh o krehkom dievčati, ktoré vlastne nechcelo spôsobiť pandémiu, iba spávalo s jej pôvodcom. A aj to iba preto, že nikomu s IQ pod 200 nedala, lebo ju nepochopil. Na konci sa našťastie nervovo zosype a jej ineligenčný kvocient sa tým pádom asi upraví k normálu, keďže si to predsa len rozmyslela a argumenty podporujúce jej doterajšie presvedčenie sa vyparili do vzduchu, takže šetko fpoho. No a to, že vírus vypustili do sveta a okamžite sa ním nakazilo celé človečenstvo... ech. Super, teraz si tri štvrťka konšpirátorov bude myslieť, že americká vláda potajomky ovplyvňuje pôrodnosť a sterilita je umelo navodený stav s cieľom kontroly a implantovania čípeškov!

Ale aj tak to bolo dobré, ten Brown proste vie namotávať. Ako zvyčajne, napínavé jak guma na trenkách a po tom podivnom počine menom Stratený symbol znovu atraktívne čítanie.

Komentáre k článku

04.Jan 2017 10:15
super clanok aj tento bog super blog pozyvam ta do sutaze na mojom blogu
08.Jan 2017 20:02
[modni-hity1] Čo je na ňom super?
08.Jan 2017 20:18
všetko
Pridať komentár:
Meno*: Pohlavie: on ona ono oni
URL/web: zapamätať? (použije cookies)
blah:   Antispam*: ( 13 plus 3 je ? )
Text*: * treba vyplniť aspoň polia označené hviezdičkou