Prečítané: Ďalší drakeni

2017-03-09

Dočítala som ďalšie dve knihy zo série Drakeni z Pernu, Dračí skok a Bieleho draka, takže si to môžeme ísť rozobrať. Článok je plný spoilerov, berte na vedomie.

Časom si človek zvykol, že na planéte Pern v slnečnej sústave Rukbatu rozmontovali raketoplány, počítače a všetku techniku a tak trochu zabudli, že sem doleteli zo Zeme. Potomkovia kolonistov tam žijú vo svojom vlastnom fantasy svete v izolácii od zvyšku civilizovanej galaxie, namiesto telefónov majú telepatických ohňových dráčikov a za dopravný prostriedok veľkých drakov, ktorí sa teleportujú. Znie to podivne a je to podivné, ale keď sa s tým zmierime, môžeme sa sústrediť na príbeh.

V Dračom lete si našiel frajerku Flar, teda okrem toho, že popri tom zjednotil všetky osady a zachránil svet pred inváziou Vlákien. Takže v Dračom skoku je logicky na rade jeho trošku menej populárny mladší bráško Fnor. Fnor si nájde Brekke(ke) podľa známej románovej logiky, že silných, prominentných chlapcov priťahujú tiché zakríknuté submisívne popolušky/belly.

Druhou hlavnou pointou hneď po odpanení Brekke je vtipná situácia, ktorá vznikla tým že sa vrátili do minulosti a priviedli odtiaľ so sebou do prítomnosti svojich predkov. Najprv boli samozrejme všetci happy, aký dobrý deal sa im podaril, ako všetkých zachránili a teraz si budú všetci pospolu nažívať famfárovo. Lenže nebudú, lebo medzi ľuďmi rozdielneho veku, výchovy a úplne inej doby zákonite musia vyvstať nezhody, takže si nakoniec idú vzájomne po krku. Vytvoria sa dve frakcie, konzervatívna a liberálna, čiže pamätníci alebo starešinovia, ako tu nadávajú neprispôsobivým páprdom, a mladí reformátori, ktorí serú na tradície a podobné bludy čoby prežitky dedkokracie. Ono je to pekný námet a hodí sa sem ako riť na šerbeľ, ale bohužiaľ sa stále nedokážem stotožniť so vznikom takejto situácie, čoby skok v čase o 400 rokov dozadu a naspäť. Sorry, stále ma to bude žrať. Ale fajn, furt riešia nejakú tú očakávanú politiku, oponenti bažia po ich krvi, robia naschvály, aby sa nedajbože nereformovalo. Aspoň že nepotrebujú voľby, keďže draci si sami podľa deviateho zmyslu vyberajú svojich jazdcov, ktorí sú hodni, lebo inak by v tom bol bordel ako na Slo...novinovom Pobreží.

Na scéne sa objavuje veľa nových postáv, z ktorých sa vyformuje vládnuca skupina a akási pernská elita. Flar a Lessa sú samozrejme lídri a všetci ich uznávajú, lebo sú schopní a ešte aj dostatočne diplomatickí, aby všetkým tým debilom jednu nestrúhli z otočky priamo uprostred rokovania. Nakoniec sa im podarí zmodernizovať starúšov a tých, ktorí majú roxor v prdeli dajú do kliatby a dostanú ban. End of story. Neurazilo, ale nebolo to ani nejaké zvlášť strhujúce.

Biely drak, ďalší v poradí, bol celkom fajn. Celé je to o dospievajúcom chlapcovi Jaxomovi a jeho drakovi albínovi. Biely drak je kriplík, ktorý sa nejakým zázrakom narodil zo záprdku decku, ktorému sa drak vôbec narodiť nemal, takže obaja sú vlastne postižkovia, alebo výnimoční, vyberte si.

Aj keď jeho drak trpaslík je sterilný, Jaxomom trieskajú hormóny ako každým násťročným chlapcom a vlastne o tom je naša kniha. Keď si chalanisko všimne, že "Menolly má krajšiu postavu ako Corana," dúfame, že všetko je na dobrej ceste a svoju doterajšiu puťku asi vymení za niekoho, kto nie je vygumovaný. No nakoniec sa jeho vyvolenou stane ešte iná, už som zabudla, ako sa volala. Okrem stavov nadržanosti prichádzajú s dospievaním aj ďalšie ťažkosti, chlapec sa má predsa stať zemepánom a to treba trošku dorásť do zodpovednosti a zdravého úsudku. To sa mu nakoniec celkom dobre podarí a kroniky Pernu si ho zapamätajú ako Jazdca na zakrpatenom draku albínovi, ktorého nemali tak skoro odpisovať.

Vtipné je, že akože znovuobjavujú technológie, ktoré už raz dávno boli objavené, ale ľudia ich tak trochu v priebehu vekov zabudli, lebo boli príliš zamestnaní vyrábaním fantasy sveta a trénovaním drakov. Chvíľu to vyzerá, že sa konečne dozvieme pointu Krvavice, prečo že to na Pern padajú z neba zhubné parazitické zárodky, ale tuším si nutno počkať na ďalšie pokračovania a mňa už to pomaly začína omŕzať.

Okrem toho Perňania začínajú s archeológiou, snažia sa vykopať spod vybuchnutých sopiek pozostatky dávnych prapredkov. Akurát nenachádzajú primitívne neandertálske nálezy, ale úžasnú technologickú mágiu, o akej sa im v ich dobe temna bez elektriky a antikoncepcie ani nesníva... prča.

V ešte ďalšom dieli máme pani Moretu, znudenú šéfku jednej dračej stanice, hľadajúcu rozptýlenie v nefunkčnom vzťahu, kde sa necháva kefovať od otrasného chlapa len preto, že jeho drak sa pári s jej drakom. Do párenia drakov sú zainvolvovaní aj ich jazdci, lebo vraj jazdkyňa na dračej kráľovnej je "obeťou vášne" svojej dračice, s ktorou sú telepaticky spojené. Bohužiaľ teda jej búchač je debil, takže nie je prekvapením, že keď sa stretne s mladým urasteným adonýzom, dedičom panstva, začnú sa jej zapaľovať lýtka. Ale dobre, aspoň si Moreta a Šukal či ako mu je nie sú súdení, aj keď musia spolu spávať, aby zachovali dračí rod. Je jasné, že nemožú byť všetci dokonalí cukrúšci ako Flar a Lessa a som rada, že sa to nikto nepokúša predstierať.

O tom je tak polovica knihy a potom sa konečne dostaneme k pointe, že po Perne sa šíri nejaká neznáma nákaza. Ako po druhý raz objavili penicilín alebo niečo na ten spôsob už sa mi ale nechcelo čítať. Už ma to fakt nebavilo, takže tu niekde som to vzdala.

Zaujímalo by ma, ako funguje tá Krvavica a Vlákna a ako ich nakoniec zlikvidujú, tak ak to náhodou voľakto vie, hoďte mi to do komentov, nech mi uľahčíte život. Celkovo bola seriá v pohode, aj keď dosť rozťahaná a miestami nudná. Veľa vecí bolo pofidérnych, čo sa niekomu môže páčiť, mne to zrovna nesadlo a preto som sa nedostala ďalej ako po štvrtú knihu. Ťepéro.

Komentáre k článku

Pridať komentár:
Meno*: Pohlavie: on ona ono oni
URL/web: zapamätať? (použije cookies)
blah:   Antispam*: ( 16 plus 6 je ? )
Text*: * treba vyplniť aspoň polia označené hviezdičkou