Prečítané: Anita Blake 1-7

2018-04-12

Spoiler alert: Ako vždy zvážte, či chcete byť prekvapení dejom, ktorý v článku čiastočne poodhalím.


Ach, ďalšia séria o upíroch, vlkodlakoch, zombíkoch a iných potvorách, našťastie tentokrát bez eduarda a bely. Anita je naopak ťažká drsňáčka, lovkyňa upírov a šamanka oživujúca zombíkov. Možno až moc ťažká. Nosí pištole, rifle a niky air, proste totálna coolerka a navyše má všade super jazvy, čo spôsobuje, že za ňou behajú všetci chlapi, aj tí nadprirodzení.

V Amerike sú samozrejme maximálne politicky korektní, takže upíri majú ľudské práva a svoj fanklub, aj keď by sa dalo polemizovať o tom, či sú ľudia. Taký upírik môže obyčajného človeka zhypnotizovať, pokúsať a zožrať. A samozrejme je nesmrteľný. Takže sa dostávame k mojej obľúbenej časti a tou je upírska cirkev. Jediná cirkev, ktorá len nesľubuje a vykazuje výsledky - večný život tu a teraz. Prečo by potom človek chcel zostať človekom? Jáj, lebo duša. Krvisaji vraj nemajú dušu, takže prechodom na upírizmus vás vyobcujú z jedinej svätej cirkvi, ste zatratení a vaša duša zhnije v pekle.

Anita vám maximálne po druhej knižke začne liezť na nervy, lebo je tak... zásadová. V každej voľnej chvíli sa obetuje pre nejakú socku, lebo je to správne a spásonosné. Okrem toho sa v každej knihe opakuje presne to isté skoro ako v Danovi Brownovi. Tlupu zavraždených upírov a potkanodlakov má na svedomí nejaká zakomplexovaná upírka, vúdú bábrle alebo iná temná magička. Anita zistí, že je tiež magička a má viac skills, takže ju sundá a všetkých zachráni. Pri tom rozmačetuje všetkých bodygardov a oživí celý cintorín alebo niečo podobné. A opakuje sa tá istá pointa, keď namiesto rukojemníkov zabije zláčov. A oni sa nechajú.

Tie časti o příšerách a vyšetrování vrážd sú fajn. Postupne však prídete na to, že ostatné výplody boli iritujúce už keď ste ich čítali sedemdesiatyštvrtýkrát. Ako doblba sa opakujúca mantra lovkyňa upírov drsná jak rašpla skrížená so šmirgelpapierom. Alebo vždy keď Anita prikývne do telefónu a potom si uvedomí, že na druhom konci aparátu ju nevidia. Hm, koľkokrát sa to človeku asi stane?

Ďalším horkým bonbónikom, ktorý som musela prekusovať, aby som si mohla čítať o supernaturálnych trestných činoch, je triumvirát upír-vlkodlak-Anita. Triumvirát akože a ménage à trois. Síce je Anita katolíčka a neuznáva sex pred svadbou, plus lovkyňa upírov, takže tak trochu zabodáva osobám s dlhými špičákmi kôl do srdca... ale to nevadí. Problém je úplne prakvapujúco v tom, že po nej pália aj upír aj čokel a ona sa nie len že nevie medzi nimi rozhodnúť, ale ani jednému nechce dať. Lebo keď mala sex pred svadbou minule, svadba potom nebola. A ďalší super argument, že keby mala sex raz, tak ho bude chcieť stále a tak radšej vôbec. Ehmmm... Amerika? Celé sa to skomplikuje, keď sa zjaví Jean Claudova ex, voľaká Nemka, ktorá jeho stalkuje a Anču sa snaží zabiť. Žán to vyrieši po svojom a Anitu vydiera, aby s ním začala chodiť. No trapas. A ona to vyrieši úplne najlepšie a začne chodiť s obidvoma naraz, lebo spravodlivosť musí byť.

V nejakom ďalšom, tuším už piatom dieli má Anita obdobne veľké trampoty a síce, že je nadržaná, ale nemôže dať Richardovi, lebo to by musela dať aj Jean Claudovi, inak by to nebolo fér. Obaja predsa musia mať rovnaké šance, aby sa nakoniec prišlo nato, kto z nich si získa jej srdce (čítaj ktorý ju prvý prekotí).

Pri každej možnej príležitosti nám Anita až tvajlajtovsky vykladá, aký je ten Rišo strašný sexoš a ako z neho vlhne. Ale potom je tam napísané, že má oblečené zelené sako, žltú košeľu a zelenú kravatu a ja sa musím ujebávať na pol vlaku. Ja neviem, nie som módny guru, ale hentaký oblečok na mňa pôsobí antisexy k hocijakému ksichtu a figúre. Možno keď tá knižka vyšla, boli zeleno-žlté svetre a iné podivnosti hypermoderné... Jean Claud mimochodom nepôsobí oveľa jebavejšie. Sexy na ňom majú byť naškrobené krajkové košele, ktoré si oblieka k rifliam. A nočné košele. No neviem, so mnou to nič nerobí.

Pokračovala som Anitou už 6! - Smrteľný tanec. Okrem toho že má nové obľúbené slovíčka, napríklad kanónenfutr, tiež pritvrďuje a začína používať bakané výrazy ako čubka a zkurvysyn. Vôbec, celé to chce byť veľmi drsné, samé porno scény, krvavé scény alebo kombinácia oboch. Anita nevie prestať robiť zo seba superhrdinku a pomáhať slabším a prostitútom. Poslednou dobou už len strieľa kade chodí a má teda ťažký prst na spúšti, lebo pozdravy rozdáva aj za blbé reči. Vyzerá to, že každý deň ide do nejakej prestrelky a schytá upírí kúsanec. Občas by mohla radšej držať zobák a nedostať po ňom, ale keď sa jej to oplatí... S Richardom sa konečne dostali na druhú métu! A Richard už každému lezie na nervy svojou ušľachtilosťou, morálnosťou a zelenými košieľkami.

Ďalší diel a ďalšia veľká zlá upírka, ktorú nikto neprekoná okrem Anity. Bol vám taký jeden blbý moment, keď som sa už zľakla, že Seraphina je jej matka. Ale všetko prebehlo ako obvykle a po ďalšej várke Anitiných výlevov som sa utvrdila v tom, že v tejto sérii už ma asi nič nové nečaká a čoskoro sa rozlúčime.

Ale prišla ešte kniha 7 a Zápalné obete. Celý príbeh je úžasná romantika a randenie s Jean Claud van Damom. Čo nám v upírskom príbehu doteraz chýbalo, bola upírska rada, tá musí byť v každom poriadnom tvajlajte. A tu niekde som to už naozaj zabalila a nemám ani chuť o tom viac písať. Po 7 dieloch jej ohromnej osobnosti jej mám vážne dosť. Supernaturálna kriminálka v alternatívnom USA - áno, tvajlajt sága a Anitin kult osobnosti nie. Keby tam bolo viac vyšetrovania a treníc spôsobených legálnym wampirizmom a menej maglajzu, mohlo to byť umelecké dielo.

Komentáre k článku

Pridať komentár:
Meno*: Pohlavie: on ona ono oni
URL/web: zapamätať? (použije cookies)
blah:   Antispam*: ( 15 plus 1 je ? )
Text*: * treba vyplniť aspoň polia označené hviezdičkou