Prečítané: Spinning Silver

2019-06-14

Už druhá kniha od Novik, ktorú som úspešne prečítala, tentokrát údajne inšpirovaná Zlatou priadkou. Zlatú priadku síce vidno (a skôr je z toho spravený vtip), ale nie je to len nové prerozprávanie starej rozprávky, pretože Naomi použila kopu ďalších motívov a  napísala vlastný, celkom nový príbeh. Článok bude ako obvykle plný spoilerov, zariaďte sa podľa toho.

Najprv sa vytasím s priznaním, že mi imponujú "temné rozprávky" a dychtila som nejakú si prečítať. Pod tým si predstavujem rozprávkový charakter, ale posunutý na úroveň fantasy románu hlbším rozpracovaním postáv a sveta a to všetko zabalené do temnej, hrozivej, gothickej atmosféry. A moje želanie sa približne splnilo. Spinning Silver je taká triezvejšia a obsiahlejšia rozprávka. Najprv sa pokúsim zanalyzovať, čo sa mi na knižke páčilo, pretože čítanie ma bavilo a dostala som sa až na koniec (a to sa mi v týchto dňoch nestáva aicky). A postupne sa určite prepracujem k tomu, čo bola blbosť, alebo to pomiešam dohromady, ako sa tak poznám.

Takže sa ocitáme v akejsi rozprávkovej stredovekej Litve s nie veľmi jasne stanovenými pravidlami, v ktorej sa v podstate môže stať hocijaká blbosť a nikoho to zvlášť neprekvapí. Bolo to maximálne rozprávkové a čarovné, ale nie všetko dávalo úplne zmysel. Napríklad ocencúľovaný kráľ, ako si ho mám predstaviť? Ako si s ním človek podá ruku? Ale dobre, to beriem ako dovolené v rámci rozprávky. Čo je úžasné je, že to bolo maximálne atmosférické. Hrozivú atmosféru navodzuje chudoba, mizéria a beznádej a stiesnenosť je ešte umocnená krutou zimou. Doba je zlá, ľudia trpia zimou a hladom a k tomu sa po krajine objavujú všelijaké zlé veci. Hlavné postavy nie sú nijak zvlášť hrdinovia, proste len normálni ľudia, ktorí sa snažia spraviť svoj život znesiteľnejší. Napriek beznádejným vyhliadkam v sebe nájdu silu popasovať sa s tým, čo im osud hodí o hlavu. Všetky tri ženské charaktery boli postavené pred skutočnosť, že budú mať na hovno život s nejakým odporným, v horšom prípade démonickým chlapom. Ale bojujú, aby svoj údel zlepšili. A dokážu takmer nemožné. Aj ľadového kráľa to nakoniec presvedčí, aj keď nikto nepochopil, čo bol ten chlap a celá jeho parta vlastne zač. A Irina porazí zasraného démona!

A teraz k tomu, čo nebolo veľmi dobré. Príbeh mal niekoľko rozprávačov, do toho sa občas pritrafil ďalší náhodný rozprávač, ktorý vylíčil jednu kapitolu, takže človek nevedel, odkiaľ to na neho nabudúce vyskočí, respektíve akými očami sa zrovna pozerá. Aj štýl písania tomu bol prispôsobený. Keď príbeh rozprávalo 10-ročné decko, tak hovorilo ako decko a keď ho rozprávala babka, tak sa vyjadrovala a kládla dôraz na určité veci ako babka. To nie je nutne zlá vec, ale trochu blbo sa číta a na začiatku novej kapitoly človek chvíľu rozmýšľa, čo sa vlastne doparoma deje a v čiej hlave som teraz. Tiež sa stávalo, že rovnaká scéna bola napísaná ešte raz z pohľadu inej osoby, čo tiež vnáša do príbehu hĺbku určitým spôsobom, ale môžeme polemizovať o tom, či to nie je totálna zbytočnosť. Potom tam bolo veľa detailov o oblečení, o varení, domácich prácach... čo určite zaberá veľkú časť kapacity hentých ľudkov, ale spolu s predchádzajúcimi bodmi je výsledok miestami dosť rozťahaný a zbytočne dlhý. Hentie opisy činností boli na úkor vnútorných dialógov a hĺbkových analýz, takže nebolo úplne zrejmé, prečo postavy konajú práve takým spôsobom a čitateľovi sa tým pádom ťažko vciťuje do ich kože.

Potom som nerozumela dynamike vzťahov. Úplná absencia romantiky mi nejako neprekážala, myslím si že v dávnej minulosti a v hentakých dedinských podmienkach boli sobáše čisto pragmatická záležitosť. Prečo by ale hociktorá z žien mala zrazu zmeniť názor na svojho nanúteného manžela? Ešte Irine mohlo byť zakliateho princa ľúto, ale prečo by sa Myrjam nakoniec chcela vydať za staryka? Kniha sa nám snaží povedať, že kráľ z ľadového vrchu je len odlišný a za všetkým tým ľadom sa vlastne skrýva docela v pohode týpek, ktorý proste len pochádza z trochu iného kultúrneho pozadia. On a jeho druh sú príliš neznámi a podivní. A jeho krutosť a zlodušstvo sú vlastne len výsledkom nepochopenia a odlišnosti. A síce v ľadovom kráľovstve majú iné zvyky a hodnoty, ktoré som do konca príbehu nepochopila... ako to akože ospravedlňuje, že bol doteraz ku všetkým smrteľným ľuďom vrátane svojej ženy taký tyran? Starykovia kradli a znásilňovali, v akom svete to je v pohode?! Autorka ho predstavila ako monštrum, ale pár kapitol neskôr nato máme zabudnúť a uveriť tomu, že je v skutočnosti starostlivý a obetavý král... Wande zabil brata! Tvojej kamoške, Myrjam, preboha!

Z Iriny sa zase z fádneho, zakríknutého dievčaťa prakticky cez noc stal supergénius. Na jednej strane sa nás snažia presvedčiť, aká je starostlivá, obetavá a láskavá, ale nerobí jej problém napríkkad dosť necitlivo dohadzovať politické sobáše, do akého bola mimochodom ešte pred chvíľou sama donútená. A účel toho celého bol, aby mala svoju chvíľku, kedy sa blysne, aká je bystrá, dôvtipná a pohotová. A ešte s vedľajšími postavami bolo narábané dosť nešťastne. Napríklad člen stráže, ktorý sa zúfalo zamiloval do Myrjam a prišiel na scénu vlastne len preto, aby mohol po pár stránkách zomrieť. To je také trápne, spraviť z postavy len pozadie a v príbehu mu dať jedinú úlohu, dramaticky zachrániť hlavnú postavu.

K Wande sa dá povedať len to, že prostá (inak povedané nie veľmi bystrá) deva, ktorej je nám ozaj ľúto. Vieme, že to fakt schytala a mala mizerné vyhliadky a tešíme sa, že sa jej podarilo zariadiť si s bratmi lepší život.

Takže na konci je niečo ako happy-end, jediný zloduch bol nakoniec démon, lebo zo staryka sa podľa niektorých vykľul dobrý materiál na manžela a všetci žili šťastne, až kým nepomreli.

Možno to vyzerá, že knižku úplne zhadzujem, ale v skutočnosti sa mi vážne páčila. Keď ma zaujme príbeh, tak viem pominúť veľa vecí. A fakt mám slabosť pre rozprávky. Keby od autorky výšlo niečo ďalšie, určite si to budem chcieť prečítať. A zostávam dúfať, že objavím niečo ďalšie, čo mi ulahodilo úplne.

Komentáre k článku

Pridať komentár:
Meno*: Pohlavie: on ona ono oni
URL/web: zapamätať? (použije cookies)
blah:   Antispam*: ( 7 plus 4 je ? )
Text*: * treba vyplniť aspoň polia označené hviezdičkou