Prečítané: Touch of Power and Co.

2020-08-19

Článok obsahuje spoilery, zariaďte sa podľa toho.


Napriek obvyklým problémom románov podobného razenia, podčiarknuté a spočítané, ma táto séria bavila. Bolo tam pár super vecí, napríklad hnusná zlá nevyliečiteľná pliaga! Pliagy sú môj obľúbený námet a čím zlovestnejšie a zákernejšie, tým samozrejme lepšie. Potešilo ma, že sme sa venovali tomu, aké škody táto choroba v populácii napáchala. A to nie len keď sa znenazdania prehnala 15-timi kráľovstvami ako ničivá vlna a zanechala po sebe tisícky mŕtvol... ale aj potom, keď sa objavili dlhodobejšie dôsledky. Lebo výsledkom boli okrem radov sirôt a zdecimovaných rodín aj chudoba, sociálne nepokoje a prakticky rozpad vládnej štruktúry, takže rôzni egomaniaci a sociopati začali vystrkovať rožky a súperiť o zbedačené kúsky sveta.

Ďalej je samozrejme napínavé sledovať hľadanie lieku a postupné odhaľovanie pravdy o nákaze, pretože na začiatku sa o jej pôvode a fungovaní vie len veľmi málo. A ako taká chuťovka je ďalšou veličinou v celej afére mágia. Ešte do toho prihoďme dravé mäsožravé kvetiny, ktoré zhltnú človeka aj s topánkami a ja som spoľahlivo namotaná.

Mágia je kategorizovaná podľa konkrétnych prejavov a dar liečiť je jeden z jej typov. Čarodejovia sa rodia čarodejmi a nie je to maybelline, takže zase máme vyvolených a šeď. Mágovia sú samozrejme nadradení a mocnári sa bijú o ich službičky, ale v postapokalyptickom svete po pliage je Avry ako magička-liečiťelka nepriateľ č. 1. Liečiteľov totiž vinia z toho, že nákazu sami vyrobili v laboratóriu a vypustili na ľudí. Takže dievča žije v utajení a vďaka vyvražďovačkám liečiteľov je asi posledná svojho druhu, čo ju v tých správnych kruhoch robí cennou komoditou.

Liečiteľská mágia má svoje muchy, lebo liečiteľ v skutočnosti zázračne neuzdravuje, ale neprirodzene rýchlo sa regeneruje. Vysaje chorobu z pacienta a sám ju potom v zrýchlenom čase prekoná. Aj v samotnej knižke často riešili, či sa to vždy oplatí a ja som tiež na pochybách. Celý podnik predpokladá kusisko obetavosti zo strany liečiteľov, pri tom ostatní mágovia nemuseli pri používaní svojej moci nijako trpieť. Takže nevidím iný dôvod, prečo by to tak malo fungovať, než ukazovať hrdinkinu masochistickú sebaobetu. Autorka je totiž známa tým, že rada necháva svoje hrdinky čo najviac trpieť a robí z nich mučeníčky.

Kniha pracuje s konceptmi ako imunita, bacilonosiči, očkovanie... Používajú sa pokročilé medicínske postupy, ktoré (podľa stupňa vývoja spoločnosti) ďaleko predbehli svoju dobu. Nevadí mi to, len som si také veci začala všímať. Aj štýl rozprávania býva v takýchto béčkových románoch veľmi zriedka prispôsobený dobe. Stáva sa potom, že v historickej fikcii, odohrávajúcej sa v období ekvivalentnom nejakému skorému novoveku, sa rozprávajú ako dnešní tínedžeri. Opäť ten úkaz len komentujem, mne osobne to je ukradnuté, lebo komu by sa chcelo čítať nejaké René mláďenca Príhodi a Skúsenosťi. Potiaž je akurát v tom, že to skresľuje obraz, ktorí si verejnosť vytvára o skutočných dejinách. Ako príklad si zoberiem hlášku "Let's crack the champagne", ktorá tam niekde padla. Myslím si, že taký výrok je dosť moderný a že vo svete chodenia pešo, jedenia gulášov z veveričiek a spávania na zemi je mimo, lebo ľudia bežne neoslavovali a nestriekali pri tom šampanským, ak vôbec mali povedomie o tom, čo to to šampanské vlastne je. A potom je tu ďalší level a síce, že to mal byť ťažko ironický komentár a hoci to nemám podložené, domnievam sa, že ťažká irónia tiež nie je úplne normálna vec medzi plebsom. Už len preto, že irónia ako konverzačný nástroj asi predpokladá určitý stupeň vzdelania.

Poďme ale zase trochu k postavám. Hlavná hrdinka je opäť raz až príliš špeciálna snehová vločka, ktorá exceluje vo všetkom, čoho sa chytí. Hádzať nože, stopovať v lese a kamuflovať sa, všetko má rýchlo zvládnuté na jednotku. Okrem toho je to neskonale láskavá a nezištná duša. Lieči deti aj napriek tomu, že sa tým prezradí a riskuje svoj vlastný život. Vylieči fakt každého, na koho narazí, aj keď je to nepriateľ alebo osoba, ktorá ju drží v zajatí, opäť s nasadením vlastného života. To z nej síce robí model cnosti, dobroty a čistoty, ale nech mi niekto vysvetlí ako taká osoba môže vôbec prežiť a roky zostať v utajení. Áno veľa z tých vlastností je fakt super a chceme, aby nimi naši hrdinovia oplývali, ale prosím v rozumnej a hodnovernej miere.

Súperiaci vladári tohto sveta boli výborní. Postupne sa zoznámime s každým z nich a každý je nejakým spôsobom psychopat, čo kvitujem. Problém je, že aj keď sa to tvári, že to nie je milostný trojuholník - zlatý štandard všetkých YA knižiek napísaných ženami, tak on to vlastne nakoniec milostný trojuholník je. A síce sa súčet štvorcov nad odvesnami nerovná štvorcu nad preponou, teda nie je to pravouhlý trojuholník, lebo ju jeden z nápadníkov psychologicky manipuluje, vydiera a snaží sa ju ovládať pomocou mágie... stále do toho vstupuje ako tretí uhol. Takže dík. Vôbec, keď bola u toho psycháča, vyskytovali sa tam také otravné barbínovské časti, že to celé namiesto cestovania, kempovania v lese a lovenia bolo zrazu o báloch a šatách. Tak ešte raz dík.

Kerrickovi zase preplo, keď vysvitlo, že je zamilovaný a začal robiť debiliny, ktoré sa k jeho charakteru nehodili. Niekoľko rokov pripravoval dôležitú misiu a zrazu všetko ohrozí iba preto, aby mohol Avry vidieť v plesových šatách? To možno nebol oficiálny dôvod, ale všetci vieme, že išlo presne o to. Ďalšia vec je, že sa tie vzťahy zrazu zvrhávajú do podoby, keď ženskú hrdinku objekt jej záujmu zneužíva, šikanuje alebo vyslovene mučí a potom z ničoho nič vyrukuje s tým, že pre ňu vlastne chová city. Doteraz sme tu mali samé že on bozkával zem, po ktorej chodila. A teraz sa nám zrazu rozmnožia tieto štokholmské syndrómy, úplne opačný extrém? Prečo by Avry mala chovať akékoľvek nežné pocity k týpkovi, ktorý ju bije a týra hladom, zimou a spánkovou depriváciou? Avry sa viackrát priznala, že sa ho bojí, dokonca že ho nenávidí, tak sa pýtam, kde sa tam udiala tá radikálna zmena.


To by bolo odo mňa všetko. Ak som sa nevyjadrila jasne, sériu odporúčam, len sa mi nechcelo až tak zaoberať vecami, ktoré boli dobré, lebo to nie je žiadna sranda.

Komentáre k článku

Pridať komentár:
Meno*: Pohlavie: on ona ono oni
URL/web: zapamätať? (použije cookies)
blah:   Antispam*: ( 13 plus 3 je ? )
Text*: * treba vyplniť aspoň polia označené hviezdičkou