Prečítané: Grisha

2019-06-11

Už mám za sebou celú trilógiu a aj keď nie som nijako unesená, aspoň to bolo primerane zábavné a oddychové čítanie, tak si to poďme rozmeniť na drobné. Pozor, spoiler!

Alina je tá ona špeciálna, jedinečná a vyvolená, nečaká ju nič iné ako pohnutý osud a je proste predurčená vykonať veľké veci. Ale ok, chápem, že toto nie je príbeh o inom, priemernejšom ruskom černokňažníkovi, ktorý sa nedožil konca všetkých troch kníh, ani o Nataši Ivanovne z Gornej- Dolnej, ktorej najväčší príspevok k ZSSR bola jej povestná lavórovica. Tak teda akceptujme, že Ala je najväčšia magička široko-ďaleko, disponuje fakticky nevídanou a neslýchanou mocou a závisí od nej celé cárstvo. A samozrejme, je to tínedžerka, čo znamená nepochopená, škaredá, nesmelá, ľutujúca sa šestnásťročná, s ktorou sa čitateľky-rovesníčky vedia dobre stotožniť. Preto od nej nemôžeme očakávať nič iné, ako že sa bude stále ľutovať, rochniť vo svojej neviditeľnosti a priemernosti a robiť hlúpe rozhodnutia. Takže áno, zase raz máme čo do činenia so stránkami plnými pubertiackych výlevov, do čoho občas vyčaruje nejaké svetlo a aj to jej bolo dané z nebies.

Môj problém je, že väčšinu času nechápem jej pohnútky. Najprv sa cíti osamotená, lebo vyrastá v sirotinci a neskôr v armáde nemá kamarátov (okrem toho jedného kamarátskeho týpka, ktorého majú všetci radi, ale to sa asi nepočíta). Keď objaví svoju úžasnú moc a dostane sa na kráľovský dvor, aby sa stala členkou elitnej skupiny čarodejov, cíti sa osamelá a smutná, lebo nezapadá a nevie sa zaradiť. Pritom len chodí a tvári sa, ako je každý rozhovor jej spolužiakov pod jej úroveň. Takto sa kamaráti nerobia, Alina. Takže o čo jej ide? Vypadnúť z paláca, lebo nie je schopná nájsť si priateľov? To fakt musí byť príšerné, študovať v najprestížnejšej škole v krajine, kde ju kŕmia, šatia, má prepychovú izbu a dokonca služobníctvo! Hlavne pre niekoho, kto vyrastal v decáku. Ale jasné, na škole sú aj slepice, teda pekné a obletované baby, ktoré sú k nej zlomyseľné a závidia jej šéfovu pozornosť. Takže je nešťastná a utečie.

Na úteku sa rozhodne, že by bol dobrý nápad zväčšiť si svoju moc. Chytia ju a ona zistí, že vlastne už má dosť sily bojovať proti Rasputinovi a pre zmenu sa rozhodne utiecť so svojím frajerom, lebo... ??? Lebo ona sa o žiadnu moc neprosila a nech jej všetci dajú svätý pokoj!  Načo v sebe predsa len objaví  patriotku a nutkanie obetovať sa pre matičku Rus a svojho chalana, ktorý všetko obetoval pre ňu, odsunie na druhú koľaj. C'mon, Alina! Našťastie On je ten sladký, citlivý a  obetavý hrdina, ktorý to samozrejme pochopí a naďalej bude pri nej stáť. A keď zistia, že aby im celý ten boj dobro vs. zlo fungoval, on musí zomrieť, tak jasné že sa ochotne hodí pod nôž. Je to dojemné, ale človek má chuť skepticky sa obrátiť na rozprávača: si si istý, že presne tak to bolo? Asi som už k smrti unavená tragickými hrdinkami, ktoré sú tak špeciálne, že ich nikto nechápe a ich pytačmi  správajúcimi sa ako ponížený služobníček.

Prečo tieto lásky až za hrob? Veď si predstavme chalana, ktorý môže mať každú babu (a doteraz očividne aj mal), je nonšalantný, vtipný, spoločenský a dobre vyzerajúci. Lebo presne také typy sa zamilovávajú do tej utiahnutej, náladovej, škaredej holky v triede... A potom pre svoju lásku obetujú úplne všetko, svoju kariéru, vyhliadky, záľuby a samozrejme život. Tomu sa nehovorí zdravý vzťah, aj keď sa tým možno spisovateľ zavďačí blúzniacim šestnásťkám.

Tiež som úplne nepochopila svet, ktorý je tak trochu magický, ale vzápätí popiera svoju vlastnú mágiu. Žiadny griša nemôže mať dva umocňovače! Až na toho, ktorý očividne môže... A tiež nemám rada, keď nás zoznámia so svetom, v ktorom je vták ohnivák mýtus a potom zmenia názor a zrazu ho ideme loviť.

Žiadne strachy, malo to aj dobré momenty a bolo to čitateľné až do konca. V prvom rade som rada už len zato, že sa to nezvrtlo len na klišovatú cukríkovú romancu o 3 stranách, lebo Alina Temného vlastne nebrala do úvahy ako kandidáta. Najprv som skoro prestala čítať, lebo príbeh sa uberal tradičným smerom: hlavná hrdinka príde na novú školu a hneď sa do nej zahľadí ten tajomný, temný sexoš, ktorého všetky chcú a bude o ňu súperiť s tým druhým zlatým, šľachetným a citlivým chalanom.  Temný ale našťastie naivnú, romantickú Alinu  ako správny záporák zmanipuloval a využil. Fakt, že vzťah s jej osudovým chlapom nie je úplne ideálny, on sa rád obzerá za inými sukňami a dokonca sme ochotní pripustiť, že mal aj iné frajerky, je tiež vítaná zmena oproti dokonalým, nepoškvrneným láskam. Rovnako je úľava, že sa môžu rozísť, pohádať a všeobecne sa ich vzťah dostať do bodu, keď by si najradšej navzájom vyškriabali oči. A aj keď som nemala rada žiadnu inú postavu, stále tam bol cárevič Nikolai, vďaka za neho!

Čo sa týka konca... povedzme, že im to prajeme, aj keď sa to neobišlo bez zmŕtvychvstania.

Komentáre k článku

Pridať komentár:
Meno*: Pohlavie: on ona ono oni
URL/web: zapamätať? (použije cookies)
blah:   Antispam*: ( 19 plus 4 je ? )
Text*: * treba vyplniť aspoň polia označené hviezdičkou